Menü Bezárás

[:hu]IV. Sissi Őszi Tánchét[:]

[:hu]

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré a hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál a hetedik kerületben. Az idei fesztivál ismét a vidéki táncműhelyeket – kecskeméti, egri, miskolci, nyíregyházi, budakalászi – állítja fókuszba. Fellép a házigazda Közép-Európa Táncszínház is, valamint díszvendégként a VII. kerületi kulturális életet meghatározó Bihari János Táncegyüttes.

click_foto dusa gabor

11. 14. Click
A Közép-Európa Táncszínház előadása

Bemutató

Ujszászi Dorottya 2014-ben az Ifjú Koreográfusok Fóruma tehetséggondozó program keretében dolgozott először együtt a Közép-Európa Táncszínház társulatával. Ő az első koreográfus, akinek munkája beépül a KET repertoárjába. A megkezdett közös munka a Click című előadásban teljesedik ki.

“Nem biztos, hogy boldog aki párkapcsolatban él, illetve nem biztos, hogy magányos aki egyedül van.”

Egy bizonyos, mélyen belül mindenki álmodik arról, hogy megtalálja azt az embert, akivel minden passzol. Az Ujszászi Dorottya által kidolgozott CONSLA – kortárs tánc, kontakt improvizáció és salsa alapokra épülő technika – a mozgás nyelvén kalauzol el minket a párkapcsolatok labirintusába. Illúziók és valóság, klasszikus és modern férfi-női szerepek, különbségek és hasonlóságok az európai és a latin-amerikai kultúrában, személyes történetek.

Előadók: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Jakab Zsanett, Wéninger Dalma, Ivanov Gábor, Kovács Péter, Szabó András
Koreográfus: Ujszászi Dorottya

A Közép-Európa Táncszínház (KET) nagy múltra tekint vissza: Magyarország elsőként alakult táncszínháza, mely a független kortárs táncegyüttesek között a legismertebbek közé tartozik hazánkban és külföldön egyaránt. Ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést, ebben határozza meg önmagát. Programszerűen kutatja és értelmezi ennek a régiónak mozgásvilágában kódolt sorsát.

www.cedt.hu

kampf_kecskemet city

11. 15. Kampf
A Kecskemét City Balett előadása

Bemutató

Az előadást Radnóti Miklós Erőltetett menet és a Hetedik ekloga című verse ihlette.

Háború. Harc. Küzdés. Küzdelem. Mindennapi küzdelem…. Mi lesz a sorsunk ebben az embertelen világban?

A szép természetben ott az embertelenség. A megsemmisülés pillanatáig új levelet hajtó, erős tölgyként kell élnünk. A világ rendje felborult, az igazi, örök értékek már nem igazak többé.

Hogyan lehet és kell mégis megőrizni az örök értékeket, hogy azok valóban örökké élhessenek?

Mik a járható utak? Vadmacskaként, örökké éberen, félve surranva, és mindig ugrásra készen, ha ellenség támad. Vagy féregként, az emberi önbecsülést eldobva, behódolni az ördögnek.

Szétbombázott otthonok és a béke nyugalma helyett a mindent behálózó félelem….pusztulás víziója tárul elénk. A közös motívum a tárgyi és szellemi értékek pusztulása. Az emberi belső vívódás, ellentétes érzéseink, gondolataink küzdelme. Az ember az élet idilli vágya és reménye mellett rakja le voksát, és az elveszett béke emlékképeibe kapaszkodunk. Ezekből a képzeletbeli emlékezésekből merítjük végső erőinket.

Az életért vállalni kell a küzdelmet! Haláltudat és élni akarás. Nem marad más, mint a harc és remény…

Előadók: Domán Dalma, Szőllősi Krisztina, Matkovics Norbert, Földesi Milán, Szóka Roland
Látvány: Minorics Krisztián, Feledi János
Fény: Katonka Zoltán
Kecskemét City Balett művészeti vezető: Barta Dóra Harangozó díjas Érdemes művész

Rendező-koreográfus: Feledi János, Fülöp Viktor ösztöndíjas

2013 szeptemberében alakult meg a kecskeméti színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett. A táncegyüttes vezetője Barta Dóra Harangozó- és Imre Zoltán-díjas táncművész, érdemes művész, 2001 és 2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, mellette az Egri Fesztivál Balettet vezette, 2009-től a Badora Dance Company-t, 2009 és 2011 között pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát irányította. 2011 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

www.facebook.com/kecskemetcitybalett

utolsok gg tanc eger másolata

11. 16. Utolsók
A GG Tánc Eger előadása

Az ember folyamatosan döntés helyzetben van. El kell döntenie, mi történjen vele a következő pillanatban. Akkor is dönt, ha látszólag nem dönt…

Az utolsók döntöttek. Mégpedig azt, hogy változzanak, hogy olyanná váljanak, amilyenek sohasem voltak azelőtt. Ők az utolsók, akik meghozták a változni akarás döntését. Már nem akarnak tovább úgy élni, ahogy eddig. Fel akarnak ébredni, látni akarnak.

Az előadás a változni akarás folyamatába enged betekintést, és szereplői 7 jelenetben osztják meg ezt a közönséggel, vállalva annak minden következményét. Mert döntöttek…

  • Első jelenet: A gyűlölet
  • Második jelenet: Az ellenszenv
  • Harmadik jelenet: Az érzéketlenség
  • Negyedik jelenet: A ragaszkodás
  • Ötödik jelenet: A rokonszenv
  • Hatodik jelenet: Az együttérzés
  • Hetedik jelenet: Agapé

Táncolják: Schlégl András, Tóth Karolina, Emődi Attila, Kelemen Dorottya, Nagy Csaba, Tóth Nóra, Dunai Bettina, Oláh Balázs

Szcenikus: Engler Imre
Jelmez: Szaniszló Tamásné
Fényterv: Oláh Sándor
Ügyelő: Ludányi Andrea
Asszisztens: Pintér Lotti
Tagozatvezető: Topolánszky Tamás
Művészeti Titkár: Várhelyi Orsolya

Koreográfus: Gergely Attila

A Gárdonyi Géza Színház tánctagozata 2011 augusztusától működik jelenlegi felállásában, Topolánszky Tamás vezetésével. Saját produkcióik mellett a színház számos előadásában is részt vesznek. Elsődleges céljuk egy lokális közönségbázis kialakítása, áthidalva a „magas” és a populáris művészet közötti szakadékot, a zene és tánc segítségével közel hozni a modern művészetet a ma emberéhez. Bizonyítani, hogy kortárs, haladó szellemiségű táncszínházi alkotás is lehet közérthető és népszerű.

www.gardonyiszinhaz.hu

talalkozasok bihari

11. 18. Találkozások
A Bihari János Táncegyüttes előadása

„1954-ben talán húszan, húszonketten kezdtük. Ma már gyermekegyütteseinkkel együtt több, mint kétszázan vagyunk, így reménykedhetünk, hogy műhelyünk szelleme, otthont adó melege nemzedékeken át öröklõdik. Együttesünk a kezdetektõl a magyar néptánckincs színpadi megjelenítésének útjait keresi. A néphagyomány számunkra nem csupán történeti dokumentumgyűjtemény, archív anyag, hanem újabb és újabb néptáncalkotások forrása. A népművészet értékeinek kimeríthetetlen gazdag tárházából meríteni és a magyar népzene, néptánc sokszínűségét, táji változatait megeleveníteni a színpadon, ez együttesünk munkájának értelme és szépsége.“ (Novák Ferenc koreográfus, a Bihari János Táncegyüttes alapítója. Forrás: www.bihari.hu)

www.bihari.hu

temi25-a

A Bihari ezen műsorral is köszönti a 25 éves TEMI-t.

ferfiak nok fellinimiskoci balett

11. 19. Férfiak, nők, Fellini
A Miskolci Balett előadása

Vannak filmek, amelyek beépülnek életünkbe, hiába változik az idő, az ízlés és a technika, kopás-mentesen szépek maradnak, akárcsak legigazabb emlékeink. A huszadik század közepe Olaszországának kis falvai között utazgató, durva vándor-mutatványos és az őt elszántan követő fiatal leány története egész biztosan megragad bennünk. Még ha csak úgy véletlenül nézzük is meg ezt a megrázó, mégis felemelő történetet, a bolondos, csupa lélek Gelsomina, az erőszakos, durva, érzelmeket megvető Zampanó, és a mindentudó Bohócról, aki megtanítja Gelsominát arra a bölcsességre, hogy minden létezésnek értelme van itt a földön.

A korszakalkotó olasz filmrendezőnek, Federico Fellininek emléket állító táncelőadás keretében a Miskolci Balett táncosai a férfi és női kapcsolatok rejtelmeibe kalauzolnak bennünket. Hogyan kerülnek egymás mellé az emberek? Milyen hatalom hatására maradnak együtt, és miért távolodnak el egymástól? A szorongás, a bizalmatlanság, a félelem, milyen kapcsolatokat szül?
És honnan származik az a mágikus valami amit szerelemnek nevezünk.

Táncolják: Kocsis Andrea, Muresan Marian Aurel, Szabó Levente, Mohai Cintia, Szeles Viktória,Tokai Rita

Zene: Giovanni Sollima
Díszlet- jelmezterveő: Zeke Edit
Koreográfus asszisztens: Fűzi Attila
Koreográfus: Kozma Attila

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozata több évtizede egyre igényesebb, klasszikus és kortárs táncszínházi produkciókat hoz létre. A Miskolci Balett jelenlegi formájában 2013. április 28-án, a tánc világnapjának előestéjén alakult meg Kozma Attila tagozatvezető szakmai irányításával.

utjaink nyiregyhaza

11. 20. Útjaink…
A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola előadása

A mozdulatok nagy tengerében minden változik, minden-mindennel összefügg, s a pillanat dönti el, hogy ki melyik útra lép. A Nyiregyházi Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti Tagozatának növendékei már döntöttek, s megmutatják útjaikat az Útjainkban…

A klasszikus és modern táncokat felsorakoztató műsor mindenkinek segít az útkeresésben, s a szórakozásban.

A műsort a Kállai Kettős Néptáncfesztiválon különdíjjal jutalmazták.

A műsor koreográfusai, betanítói: Antal Dóra, Antal Roland, Csurák Ildikó, Neumman Ilona, Némethy Mária, Szakály Viktória, Szilágyiné Ujlaki Marianna, Szilágyi Zsolt mesterek és mesternők.
Ötletgazdák és a műsor rendezői: Antal Dóra, Antal Roland és Némethy Mária koreográfusok
Tagozatvezető: Szilágyi Zsolt koreográfus, mesterpedagógus

A tagozaton folyó 5 éves képzés alatt a közismereti és a szakmai képzés párhuzamosan folyik. A 13. évfolyam végén érettségi, valamint OKJ-s vizsgát tesznek a tanulók. Táncos végzettséggel az 13. évfolyam után a diákok elhelyezkedhetnek színházaknál, profi és amatőr együtteseknél táncosként, színházi táncosként, művészeti munkatársként, de sikeres felvételi után folytathatják tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Budapest Kortárstánc Főiskola pedagógus, művész, ill. egyéb képzésén is. A tagozaton tanulható táncműfajok: néptánc, moderntánc.

www.muveszetinyh.hu

Duna_Tancmuhely_Madarasszonyok_foto_Dusa_Gabor_228

11. 21. Madárasszonyok
A Duna Táncműhely előadása

„Mindannyian azzal a kérdéssel kezdjük, hogy ki is vagyok én valójában, mi is az én dolgom.
Mi vagyunk Élet, Halál, Élet. Ez a ciklusunk. Így pillanthatunk be nőiségünk mélyére. Gyermekkorom emlékezetes meséje A Vízasszony legendája, melyben minden tó partján él egy fiatal nő, akinek vén kezei vannak. Az az első feladata, hogy tüzet élesszen. Tehát a mi dolgunk tűzet éleszteni tulajdon elképzeléseinkben, életünkben, azoknak életében, akiket megérintünk. A lélek hazahessegetése, ez a mi dolgunk. A nappalt betöltő szikraeső zúdítása, az éjszakán átvezető fény élesztgetése, ez a mi dolgunk.”
(Clarissa Pinkola Estés)

Horváth Zsófia folklór dalokból kiindulva, de azoktól elrugaszkodva, asszociatív módon enged betekintést a női világba, amely hol egyértelmű, hol homályos, hol világos, hol sötét, hol meleg, hol fagyos, hol a születést, hol a megszűnést rejti magában.

A Duna Táncműhely kiemelt célja, hogy az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve, a néptáncot mintegy sajátos formanyelvként használva hozzon létre innovatív kortárs előadásokat. A Táncműhely előadásai azt kívánják bizonyítani, hogy a néptánc – amellett, hogy egyedi színpadi kifejezőeszközként működik – más korok, más műfajok elemeivel, motívumaival, gondolkodásmódjával, esztétikájával ötvözve képesek – a „holt” hagyományőrzés helyett – továbbvinni és átadni az élő és megújulni képes tradíciót. Műfajok határán alkotó társulatként a Táncműhely szélesebb közönséget – a néptánc és a kortárs tánc iránt érdeklődőket, az autentikus népzene és az improvizatív (világ)zene híveit, illetve a korszerű színpadi formákat kedvelő nézőket egyaránt – meg kívánja szólítani.

A Duna Táncműhely új bemutatója esetében olyan alkotót kért fel a koreográfusi munkára és a rendezésre, aki korábban még nem dolgozott a Táncműhellyel, ám művészi hitvallása, formanyelve hasonló ihletettségből fakad: a néptánc erőteljes színpadi kifejezőeszközként való használatának, korszerű értelmezésének igényéből.

Horváth Zsófia az Állami Balettintézet Néptánc Tagozatának elvégzését követően a Honvéd Táncszínház társulatához szerződött. Tanított Dél-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Szlovákiában, továbbá hazai amatőr és hivatásos együttesekben is. Elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakát, valamint táncművész-néptáncpedagógus szakát. 2000-ben elnyerte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjat, 2001-ben megkapta Magyar Ezüst érdemkeresztet 2007-ban pedig a Harangozó Gyula-díjat.

Előadók: Abdulwahab Nadia, Bonifert Katalin, Kaszásné Halmi Ildikó, Végh-Pozsár Kitti, Horváth Eszter, Kolumbán Norbert
Ének: Gombai Franciska, Kovács Boróka
Zene: Szabó Dániel, Kenéz László
Látvány: Nedermann Magdó
Fény: Lendvai Károly
Koreográfus-rendező: Horváth Zsófia, Harangozó-díjas művész

Támogatók: EMMI, NKA, Nemzeti Táncszínház, Bethlen téri Színház, SÍN Kulturális Központ

A Nemzeti Táncszínház vendégelőadása
www.nemzetitancszinhaz.hu
www.dunatancmuhely.hu

SŐT7 jegyárak

Jegyár: 1800 Ft
Támogatói és VII. kerületi lakosok: 1600 Ft
Diák, nyugdíjas: 1500 Ft

SŐT7 fesztiváljegyek:

Engedmények a teljes árú jegyekből:

  • 2 jegy vásárlása esetén – 1500 Ft/jegy
  • 3 jegy vásárlása esetén – 1400 Ft/jegy
  • 4 jegy vásárlása esetén – 1300 Ft/jegy
  • 5 jegy vásárlása esetén – 1200 Ft/jegy
  • 6 jegy vásárlása esetén – 1100 Ft/jegy
  • 7 jegy vásárlása esetén – 1000 Ft/jegy

Engedmények a kedvezményes (1500 Ft-os diák és nyugdíjas) jegyekből:

  • 2 jegy vásárlása esetén – 1200 Ft/jegy
  • 3 jegy vásárlása esetén – 1100 Ft/jegy
  • 4 vagy több jegy vásárlása esetén – 1000 Ft/jegy

Támogatói és kerületi kedvezmény (1600 Ft) esetén:

  • 2 jegy vásárlásakor – 1400 Ft/jegy
  • 3 jegy vásárlásakor – 1200 Ft/jegy
  • 4 vagy több jegy vásárlásakor – 1100 Ft/jegy

A fesztiváljegyek csak különböző előadásokra használhatók fel.

Információ, jegyrendelés:
+36 1 342 71 63, +36 30 456 3885
info@bethlenszinhaz.hu
www.bethlenszinhaz.hu

[:]

Kapcsolódó bejegyzések