Menü Bezárás

VI. Vendégváró Fesztivál

2018. január 19-20-21.
Határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat
Vendég: Szigligeti Színház, Nagyvárad

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színház, melynek három tagozata egy-egy előadással érkezik.
A fesztivál idejére kísérőprogramként idén is kiállítás nyílik a Bethlen Galériában; a vendégszínház két kiállítással is készül.

A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

Program

január 19. péntek 19 óra
Nagyvárad Táncegyüttes: Barbárok

Táncszínházi előadás Móricz Zsigmond novellája alapján

A Móricz-novella dramaturgiai felépítése sokban hasonlít a görög drámákhoz: jellegzetes jellemábrázolásai, valamint a benne felmerülő kapcsolatrendszerek kiváló alapot szolgáltatnak a táncszínpadra alkalmazáshoz. Hogyan győzheti le ösztöneit az eredendően jónak teremtett ember? Egyáltalán: túlléphetünk-e ösztöneinken? Mit jelent ma az ünnep? Lehet-e a gyász ünnep? Mi bűneink legkegyetlenebb következménye? Előadásunk ezekre a kérdésekre keresi a választ, közben pedig kísérletet tesz arra, hogy egy olyan zenei világot teremtsen, amely visszaidézi azokat az archaikus korokat, amelyben a zenész és a táncos különleges párbeszédet folytattak.

Előadók:

Nagyvárad Táncegyüttes tánckara: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pintea Carmen-Theodora, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szabó Mercédesz, Szőnyi József, Tímár Tímea, Tőkés Imola

Nagyvárad Táncegyüttes zenekara: Bartalis Botond, Dallos Levente, Fleisz Richárd, Marius Bulzan m.v., Székely Boglárka m.v., Székely István, Szerefi Ilona, Szukits Éva, Veres Lóránt m.v.

Dramaturg: Fazakas Márta
Zeneszerző: Cári Tibor
Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu
Videó montázs: Lungu Arnold
Koreográfus asszisztensek: Kerekes Dalma, Tőkés Imola
Koreográfusok: Györfi Csaba, Andreea Belu, Dimény Levente
Rendező-koreográfus: Györfi Csaba

Az előadás megtekintése 12 éven felülieknek javasolt.

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként, ma már a nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett az utóbbi időben bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket. E két nyomvonal mentén haladva születnek előadásaik úgy, hogy azok a kortárs színházi szellemnek megfelelően hordozzák üzeneteiket a ma emberének. Színes előadás kínálatuk hamar felkelti az érdeklődést a közönség minden rétegében, ugyanakkor fesztivál és vendégjáték meghívásaival rangos figyelemre méltatja a szakma. 2015-ben az együttes létrehozta saját nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválját, az Infinite Dance Festivalt, amellyel a régió kultúrafogyasztóinak figyelmét kívánja a mai táncművészeti alkotások irányába terelni.

január 20. szombat 19 óra
Szigligeti Társulat: Tangó

Végy egy háromgenerációs családot, amelyben a lecsúszott nagynéni és a jobb napokat látott nagybácsi naphosszat kártyáznak. Adj hozzá egy középkorú apát, aki idétlen kísérletezgetéssel múlatja az időt. Spékeld meg az anyával, aki a házibaráttal flörtöl, sőt!

Amikor ezek már kellően főnek a levükben, fűszerezd meg a család ifjú trónkövetelőjével, aki nemcsak hogy nem vágyik ebben a trutymóban úszkálni, de egészen más elképzelése van az egészséges táplálkozásról. Ő véget vetne a mindent megengedő léhaságnak, és végre rend uralkodna az élet káoszán.

Nincs még kialakult receptje, de a magához ragadott szúró- és vágó eszközökkel megpróbálja újravagdalni az összetevőket, hogy hagyományos fűszerekkel visszahozza a tradicionális ízeket. Az ő konyhájának dísze kedvese szűzpecsenyéje, amit aranyos mártásban kíván szervírozni.

Hogy ebből mi sül ki? Hát biztos nem tragédia. Apja még időben figyelmezteti korunk (konyhaművészetének) alapigazságára: A tragédiák kora lejárt! Csak bohózat lehet a végeredmény!

Azzal azonban senki se számol, mi van, ha a lé(t) váratlanul odakozmál.

Szereplők:
Eugenia – Fábián Enikő
Eugeniusz – Dobos Imre
Stomil – Kovács Levente
Eleonora – Firtos Edit
Artúr – Hunyadi István
Ala – Trabalka Cecília
Edek – Sebestyén Hunor

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos
Dramaturg: Zsigó Anna
Rendező: Harsányi Sulyom László

Az előadás megtekintése 12 éven felülieknek javasolt.

Az 1900-ban alapított nagyváradi Szigligeti Színház Bihar megye legnagyobb magyar kulturális intézménye. A magyar nyelven színpadra állított és román nyelven feliratozott előadásokat műsorára tűző színház a régióban egyedülálló módon három előadó-művészeti műfajt képvisel. Az intézmény sajátos arculatát a prózai, báb- és tánctagozat együttes jelenléte alakítja ki. A Szigligeti Társulat repertoárján a magyar és világirodalom klasszikus és kortárs darabjai egyaránt helyet kapnak. A társulat tagjai nyitottságára és törekvésére jellemző, hogy neves hazai és külföldi rendezőkkel való együttműködésükből a közönség és a szakma elismerésének egyaránt örvendő produkciókat hoztak létre.

január 21. vasárnap 10 óra
Lilliput Társulat, Nagyvárad: A Négyszögletű Kerek Erdő

Erzár király kicsi sámlin kuksol, térdén jegyzettömb, körötte gyűrött papírhegyek. Ő maga is gyűrött, mint egy búval bélelt arc, amelyet elfelejtettek kivasalni. Pedig hajdan micsoda nagyhírű író volt! Fékezhetetlen agyvelejű, világvándor, szeretnivaló szeleburdi, és mégis nemesen egyszerű, mint az ég kékje. Ám mindennek ellenére sokszor csak a bolondját járatták vele. Bele is fáradt, hogy sehol sem értik meg. És ő sem érti az embereket. A szavaikat főleg nem, ha azok csak üres kilégzések – egy szavakkal dolgozónak pedig ez igazán szomorú dolog. És most egy sámlin ücsörög, kezében írószer és nem jön az ihlet. Egyszer csak bekopog egy furcsa, macskaformájú gyerek és azt mondja: Fussunk!
És futnak. A távolban halványan felsejlik egy kedves, barátságos kis zöldövezet.
Megérkeztünk! – így a macskaforma. Az én nevem Mikkamakka. Ez pedig a Négyszögletű Kerek Erdő. Itt senkit nem érhet bántódás.

Lázár Ervin meséjét felhasználva színpadra írta és rendezte: Szabó Attila

Szereplők: Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Daróczi István, Balogh Judit, Németi Emese, Stéfán Bodor Mária, Lélek Sándor Tibor, Birtalan Katalin, Oláh Anikó Katalin, Varga Imre

Tervező: Kasza Julianna
Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu
Rendezőasszisztens: Ozsváth Zsuzsa
Koreográfus: Györfi Csaba

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

6 éven felülieknek.
Az előadás időtartama 70 perc

A Lilliput Társulat a gyermek- és ifjúsági színházi formák számára biztosít társulati keretet. A társulat 2013-ban kezdeményezte az egykori művészeti vezető, Fux Pál nevét viselő Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Találkozója, a FuxFeszt, létrehozását, amely kétévente gyűjti Nagyváradra a bábos szakma neves hazai és magyarországi képviselőit. A Lilliput Társulat, tevékenységét elsősorban az Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínház épületében fejti ki, de alkalom adtán, a többi társulattal koprodukcióban nagyszínpadi produkciókat is színre visznek. A társulattal olyan rendezők dolgoztak együtt az utóbbi években, mint Bartal Kiss Rita, Szabó Attila, Palocsay Kisó Kata, Dió Zoltán, Urbán Gyula vagy Rumi László.

Kísérőprogramok

Az esti előadások után kötetlen beszélgetést tartanak a színház kávézójában az alkotókkal és előadókkal. A fesztivál ideje alatt a Bethlen Galériában Tőkés Imola TÁNC-képző-(3)D-és című fotókiállítása, illetve Németh László Fricskából színházplakát című kiállítása látható.

Tőkés Imola: TÁNC-képző-(3)D-és

Tőkés Imola táncművész, koreográfus, a Nagyvárad Táncegyüttes fiatal munkatársa 1994-ben született Marosvásárhelyen, egyetemi tanulmányait a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Koreográfia szakán végezte.
Már gyermekként is a kihívások érdekelték igazán. Autodidakta módon fejlesztette képzőművészeti képességeit. A táncművészettel párhuzamosan belekóstolt a zene, a grafika, a festészet és szobrászat világába is, melyek útközben eggyé váltak benne. Ugyan táncos- koreográfusként dolgozik, de a szabadidejét a képzőművészet és a zene tölti ki.
Nála az alkotás a próbateremben kezdődik. Egy új mozdulat, egy erőteljes érzés felbukkanása készteti arra, hogy maradandó formába öntse gondolatait. Alkotásait az újrahasznosítható tárgyak felhasználásán túl, az emberi test megjelenése és a különböző képzőművészeti technikák egyidejű használata jellemzi. Alkotásai legtöbb esetben elrugaszkodnak a síktól.

Németh László: Fricskából színházplakát

Az egész egy fricskából indult: mondjunk ellent mindannak, amit a közönség a színházi plakátról gondol! Nem tévednénk akkor sem, ha azt mondanánk, műfajteremtő kezdeményezés volt, de az biztos: Németh László grafikai munkái új korszakot nyitottak a nagyváradi Szigligeti Színház arculattörténetében. Gondolkodó és gondolkodtató plakátok ezek, amelyek híre az országot túllépve, nemzetközi fórumokra is eljutott, és amelyekből most egy szubjektív válogatást tárunk az érdeklődő közönség elé.
Németh László 1982-ben született Sepsiszentgyörgyön. Középiskolai tanulmányait szülővárosában, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban végezte, ezt követően 2002-2006 között a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, a legelső reklámgrafika-évfolyamon tanult. Jelenleg a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészeti Karának doktorandusza, illetve a Partiumi Keresztény Egyetem óraadó tanára.
Aktív társadalmi részvételére jellemző, hogy számos jótékonysági és környezetvédelmi kampány szervezője és kreatív vezetője, ugyanakkor a Metrion Egyesület tagjaként olyan kezdeményezések fűződnek nevéhez, mint az Animáció Világnapi rendezvények, a Festival des Tres Courts és a BuSho rövidfilm-fesztiválok nagyváradi kiadásai, illetve a Metrion Animációsfilm Fesztivál.
Art directorként megfordult már számos ügynökségnél és nagy presztízsű folyóiratnál, 2010-től kezdődően pedig a Szigligeti Színház főállású arculati felelőse. Az évek során számos nemzetközi workshopon vett részt, munkáit Romániában, Magyarországon és Lengyelországban is bemutatta, színházi plakátjait ugyanakkor kétszer is (2011, 2014) kiállították a finnországi Lahti Nemzetközi Poszterkiállításon.

Jegyek

Barbárok és Tangó előadásokra:
Teljes árú jegy: 2.000 Ft
Kedvezményes jegy: 1.600 Ft

A Négyszögletű Kerek Erdő előadásra:
Teljes árú jegy. 1.600 Ft
Kedvezményes jegy: 1.200 Ft

Vendégváró fesztiváljegyek:

Engedmények a teljes árú (2000 Ft) jegyekből:

  • 2 jegy vásárlása esetén 20% – 1600 Ft/jegy
  • 3 jegy vásárlása esetén 40% – 1200 Ft/jegy

Engedmények kedvezményes jegyek (1600 Ft) esetén:

  • 2 jegy vásárlásakor 25% – 1200 Ft/jegy
  • 3 jegy vásárlásakor 37% – 1000 Ft/jegy

A kedvezmények nem összevonhatók. A fesztiváljegyek csak különböző előadásokra használhatók fel.

Online jegyvásárlás

Jegyrendelés:
jegy@bethlenszinhaz.hu
+36 1 700 1433

További információ:
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.szigligeti.ro

Archívum
2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023