Menü Bezárás

Váróterem projekt a Bethlen Téri Színházban: Érkezik az Alkésztisz és a Hatodik nap

Formabontó kortárs produkciókkal érkezik a Bethlen Téri Színházba a Váróterem Projekt a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretein belül. Az erdélyi társulatnak két előadása lesz látható a VII. kerületi teátrumban; az ókori görög drámák világát modern köntösbe csomagoló Alkésztisz május 12-én, 19 órakor, a férfi-női kapcsolatokról szóló, 18 éven felülieknek ajánlott Hatodik nap május 13-án szintén 19 órakor tekinthető meg.

Alkésztisz

A szöveg nyomokban Euripidészt tartalmaz: Ted Hughes angol nyelvű adaptációját Anne Carson fordítása alapján Horváth Előd Benjámin írta színpadra. A drámát a próbák során Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna öntötték végső formába.

Admétosznak, Pherai királyának fiatalon kell meghalnia, ám amennyiben egy hozzátartozó vállalja a halált helyette, megmenekülhet. Az egyetlen, aki hajlandó erre az áldozatra, az Alkésztisz, Admétosz felesége. Ez a tragédia.
Megjelenik azonban Héraklész, csupa váratlan meglepetéssel a tarsolyában. Ez a komédia.
Az ókori drámaversenyeken az előadás – a komoly, tragédiai témafelvetések ellenére – a tetralógia negyedik, szatírjátékoknak fenntartott helyén szerepelt.

Az előadás létrejöttét az AFCN, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Ördögkatlan Fesztivál és az EMMI, valamint a Communitas Alapítvány támogatta.

Szereplők: Pál Emőke, Imecs-Magdó Levente, Varga Hunor József, Veres Orsolya, Csepei Zsolt, Kolcza Rebeka
Rendező: Visky Andrej

Hatodik nap

Ember. Nő. Ember és Nő. Férfi és Nő. Nő és Férfi.

Valakik, valamikor, Valaki szerint: hibáztak. Emberi történet, két nagyon jól ismert egyén tragédiájáról. Nagyon személyes történet, és mégis: hogyan vált ennyire személytelenné? A férfiakra csoportként gondolunk, csak úgy, mint a nőkre. Hiányzik a személyesség, melyhez viszonyulni tudnánk. Ha szabadulni szeretnénk, vagy igényeink kívül esnek a felállított szabályrendszeren, a társadalom normaszegésként értékeli és megbünteti.

Mit jelent a társadalmunkban egy pár?

Előadásunk nem a teremtéstörténetben, de abból kiindulva keresi a választ. Mérlegre helyezi a kapcsolatok erejét és az önmegvalósítás konfliktusát, az intimitáskeresést, az ember esendőségét és brutalitását, a vágy erejét és a normalitás látszatát.

Olyan valóságot teremt, amelyben a néző könnyen megtalálja a helyét. Ez a valóség szubjektív, intim, nem politizál és nem moralizál. Olyan művészi alkotás, mely nem nőies vagy férfias, csupán emberi.

Éva. Ádám. Ember. „Kész!”

Az előadás létrejöttét a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Szereplők: Varga Hunor-József, Veres Orsolya
Rendező: Varga Hunor-József

Kapcsolódó bejegyzések