Menü Bezárás

A Váci Dunakanyar Színház vendégjátéka a Bethlenben

A Váci Dunakanyar Színház először mutatja be legújabb saját produkcióját Budapesten.
Karinthy Ferenc Dunakanyar című művét egy fiatal csapat dolgozta át, és változtatta meg egyedi és különleges hangulatú előadássá. Az előadás műhelytitkairól, és létrejöttéről a két szereplő, Nagyabonyi Emese és Molnár Bence mesélt nekünk.

Molnár Bence:

Amikor először elolvastam a művet, már akkor megtetszett; nagyon megfogott a szereplők közti viszony aktualitása. Bár a szöveg hangvétele egy kicsit régies, ennek ellenére a férfi és nő közötti játszmát, a státuszjátékot nagyon modernnek találtam már akkor, ezért gondoltam, hogy ez egy izgalmas alapanyag, amivel érdemes foglalkozni. Aztán a próbafolyamat elején a rendező kért minket, hogy próbáljuk elolvasni úgy a szöveget, hogy a vendég a nő és a kávéfőző a férfi, tehát megcseréljük a nemeket. Nagyon izgalmas volt így elolvasni, hiszen sokkal aktuálisabb fordulatok és kétrétűbb jelenetek születtek ezáltal. A dramaturgokkal kicsit átdolgoztuk ennek mentén az eredeti szöveget, de a nagyja ugyanaz maradt, a történetet nem írtuk át. Igazából csak formailag változtattuk meg és ettől született egy modern, szívhez szóló történet.

Nagyabonyi Emese:

Amikor először olvastam ezt a szöveget, akkor az volt az intuícióm, hogy sokkal szívesebben játszanám a férfi szerepét. Úgyhogy én nagyon boldogan fogadtam ezt a csavart a történetben, sőt, emiatt azt hittem, hogy ez könnyedén fog menni nekem. Nyilván amikor elkezdtünk dolgozni, kiderültek a buktatók, jöttek a kérdések, és magam is rájöttem, hogy a karakter, a nagy hódító, a kezdeményező, a talán picit érzéketlen szereplő vagy szerepkör valójában távol áll tőlem. Az előadás két síkon játszódik; egy pici betekintést nyújt a karakterek múltjába, ezek a visszaemlékező részek. A másik sík a jelen, ami akkor ott a kávéházban történik. A nehézsége az volt, hogy ezekben a részekben a rendező egyfajta természetes lazaságot kért tőlünk, és csak a visszaemlékezéseknél adhattuk ki magunkból igazán a nagy drámát és érzelmeket. Egy ideig ez volt a legnagyobb kihívás: bizonyos részeknél kőkeményen, könnyekkel és valódi nehézségekkel, szenvedésekkel kell megeleveníteni a jeleneteket, aztán nagyon gyorsan váltani és lazán csevegni tovább.

Május 10-én, 19 órakor lesz látható az előadás Budapesten, a Bethlen Téri Színházban.

Jegyek a Jegy.hu oldalán keresztül vásárolhatóak.

Kapcsolódó bejegyzések