Menü Bezárás

Some Things Touch (SLO) / Dream of a Ladybug (KR)

A Sissi Őszi Tánchét keretében.

Lia Ujčič és András Engelman (SLO) - Some Things Touch (Beyond Front@)

A “Some Things Touch” egy mozgásvers mindannyiunkról: a legtermészetesebb emberi kapcsolatokról és azok megszakadásáról mesél. A bőrünkről és az alatta lévő szívről szól, hangosan beszél egy finom, szavakat nem tartalmazó üzenetről. Egy üzenet, amely csak a kezeket és azok erejét tartalmazza, amikor érintkeznek egy másik kézzel.  

Egy arc. Egy váll. Egy hát. Vagy egy másik szív. Tudod még, milyen találkozni valaki más szívével? Hogyan kell fölfedezni a másik bőrét?   

A “Some Things Touch” szelíd emlékeztető és meghívó a simogatásra, a kézfogásra és az ölelésre. Egy olyan korban, amikor egy ölelés sok kérdésre választ adna, ez a mű egy kis használati útmutató szeretne lenni, hogyan lehet kilépni az elszigeteltségből. Egy útmutató, hogy megérintsünk másokat és mosolyogjunk.  

Alkotás/mozgás/előadás: Lia Ujčič és Engelmann András
Eredeti koncepció: Lia Ujčič és Vincent Wodrich  
Fénytervező: Rovó Virág  
Zene: Rhoda, dné, Elandro  

Lia Ujčič szabadúszó kortárs táncművész, eredetileg Szlovéniából származik. Stílusát a Northern School of Contemporary Dance (BA (Hons) és MA) iskolában szerzett képzése, valamint az alpesi síelés és annak tanítása határozza meg.   
Előadóművészként és koreográfiai asszisztensként Lia sokat dolgozott a Gervasi Tanz Companyval. Művészileg együttműködött a Compagnie Linga, Laura Witzleben, Christina Comtesse, Mark Bruce Company, Mad Dogs Dance Theatre és Paul Thomas Anderson, Thom Yorke és Damien Jalet ANIMA című filmjében. Lia évek óta tagja a Ferus Animi // Terra Nova nevű, Európában működő mozgáskutató kollektívának.  

Engelmann András szabadúszó kortárs táncművész, aki eredetileg Magyarországról származik. Nyolcévesen kezdett el táncolni a Madách Művészeti Iskolában, majd 2022-ben fejezte be tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola kortárs tanszékén.   
Már az főiskolai évek alatt lehetősége volt szabadúszó táncosként dolgozni Magyarországon. 2021-től a Willany Leó Improvizációs Táncszínház tagja, 2023-tól pedig a Compagnie Linga társulat tagja.   
Éghasadás néven saját zenei projektjét viszi. 

“Some Things Touch” is a movement poem about all of us. It tells a story about the most natural human connections and their disruption. It speaks about our skin and the heart underneath it. It speaks loudly a delicate message holding no words. A message holding only hands and their power when in contact with another hand. A face. A shoulder. A back. Or another heart. Do you still know how to meet another heart? How to greet another skin?  

“Some Things Touch” wants to be a gentle reminder and an invitation to caress, hold hands and hug each other. In a time when a hug would be the answer to many questions, this work wishes to be a little instruction guide on how to get out of isolation. A guide to touch other people and smile.  

Creation/movement/performance: Lia Ujčič and András Engelmann
Original concept: Lia Ujčič  and Vincent Wodrich
Lighting design:
Virág Rovó
Music:
Rhoda, dné, Elandro

Lia Ujčič is a freelance contemporary dance artist originally from Slovenia. Her personal practice is informed by her education at Northern School of Contemporary Dance (BA (Hons) and MA) and her training and teaching in alpine skiing.  

As a performer and choreographic assistant Lia has extensively worked with Tanz Company Gervasi. Artistically she has collaborated also with Compagnie Linga, Laura Witzleben, Christina Comtesse, Mark Bruce Company, Mad Dogs Dance Theatre and on film in Paul Thomas Anderson, Thom Yorke and Damien Jalet’s ANIMA. Lia has been for many years a member of Ferus Animi // Terra Nova, a movement-research collective based in Europe. 

András Engelmann is a freelance contemporary dance artist originally from Hungary. He started dancing at the age of eight in Madách Artistic School, and then finished his studies in the Hungarian Dance Academy, contemporary department in 2022.  

During his academy years he already had the opportunity to work as a freelance dancer in Hungary. From 2021 he is member of the Willany Leó Improvisational Dance Theatre and joined Compagnie Linga in 2023.  

Beside that he has his own musical group project, under the name of Éghasadás. 

Ha Ji Hye (KR): Dream of a Ladybug - Katicabogár álma

A “Katicabogár álma” egy olyan alkotás, amely a modernkori embereket ábrázolja, akik a szeretett családjuktól és szülővárosuktól távol küzdenek meg a mindennapokkal.  

Egy koreai közmondás így szól: “Küldj lovakat Jeju szigetére és embereket Szöulba”. Ez a közmondás jól ábrázolja azt a társadalmi jelenséget, amiről a Katicabogár álma is szól: olyan fiatalok történetét meséli el, akik a nagyvárosi élet miatt elhagyták ismerős szülővárosukat, és álmokkal érkeztek Szöulba. A darabot a koreográfus saját tapasztalatai inspirálták. 

“Szeretnék együttérzéssel, vigasszal és pozitív üzenetekkel fordulni azokhoz, akik nap mint nap elfoglaltak és hajszoltak, és nincs idejük azon gondolkozni, hogy milyen nap is van ma, vagy, hogy ki is vagyok én?“  

Jihye Ha az Aha Movement művészeti vezetője és koreográfusa. Jihye 2008-tól tizenkét éven át a nemzetközi koreográfus Ahn Eun Mi Company táncosaként dolgozott, 2020-tól pedig a Korea National Contemporary Dance Company tagja.  

 A Szöuli Nemzetközi Koreográfiai Fesztiválon (SCF) és a New Dance for Asia-n (NDA) kritikai elismerést kapott a “Katicabogár álma című szóló alkotásáért, ezt követően pedig számost nemzetközi meghívást, többek közt az Egyesült Államokba, Franciaországba, Magyarországra és Japánba. Nemrég elnyerte a “Legjobb táncos” díját a Dance Vision Awards-on a The Modern Dance Promotion of Korea szervezésében. 

dátum

2023. nov. 17.
Expired!

időpont

19:00 - 20:10

Jegyár

3 000Ft

További információ

Jegyvásárlás
kategóriák
Jegyvásárlás