Menü Bezárás

SCDC (HR) – figures, figures (Beyond Front@)

A Sissi Őszi Tánchét keretében.

A figures, figures egy táncelőadás, amely 5 fejezetet foglal magában (fordulás, séta, szünet, esés, vég). Miközben arra keressük a választ, hogy hol kezdődik a tánc, a táncosok pózokban, statikus figurákban állítják meg a mozgást, vizsgálva a figura fogalmát a mindennapi életben. Az irodalomban, a sportban, a táncban, tájakat teremtve a testeken és a költészeten keresztül.

Ehhez a tánceposzhoz Giorgio Agamben A vers vége című esszéjéből merítünk ihletet.
A szövegben az áll, hogy a költészet a hang és a jelentés közötti feszültségből születik.
Az enjambement lehetősége az, ami elválasztja a költészetet a prózától: az a pillanat, amikor a rím megszűnik megfelelni a gondolat végének. De mi történik akkor, amikor a vers véget ér, amikor az enjambement lehetősége megszűnik?

A vers vége a versszak válsága és a költészet negációja.
Egy Baudelaire-verset és annak végét elemezve Proust azt jegyzi meg, hogy a vers hirtelen „tönkremegy”, szétesik, hogy elveszíti azt a bizonyos lélegzetét.
Walter Benjamin, amikor egy másik Baudelaire-vers végéről beszél, azt mondja, hogy a vers hirtelen véget vet önmagának, mintha egy versnek nem is lehetne igazán vége, mert a vég feltételezi azt, ami a költészetnek nem immanens: a hang és a jelentés megfelelését.
Valéry azon megállapítására támaszkodva, miszerint a költészet az a prózának, ami a tánc a járásnak, a vers végén való megszállottságot a mozgásra helyezzük át.
Mi a mozgás vége, hol kezdődik a tánc, mikor válik a járás tánccá, mi van, ha a végből lesz a kezdet?
Miközben a választ keressük, megállítjuk a mozgást a pózok statikus alakjaiban.
A figura fogalmát vizsgálva a mindennapi irodalomban, a sportban, a táncban, a testeken keresztül tájképeket hozunk létre.
(figurák tájképei a mozgásban)
Megvizsgáljuk a (saját) figurához való viszonyunkat, azt pedig kitoljuk a korábban kialakult mozgás határain kívülre.
Kiállítjuk magunkat.
Mennyire érezzük jól magunkat egy feltételezett női alakban, mi az a feltételezett női alak, mi van, ha túl messzire megyünk, hol a határ, és van-e határ?
A mozgó alak tánccá válik, új asszociációk és érzelmek sorát hozza, de ezek közül melyeket tartjuk elfogadhatónak, melyeket nem, mit jelentenek számunkra?   És jelentsenek-e valamit, mi a tipikus figura a kortárs táncban?
Az öt fejezetet úgy képzeljük el, mint a táncnak a testnek, a figurának, (a) végnek való felajánlásunkat.

Koreográfia: Martina Tomić  
Előadók: Martina Tomić, Ida Jolić, Ana Mrak  

Dramaturgia: Ivana Đula  
Hangtervezés: Luka Vrbanić, BILK  
Jelmezek: Ana Fucijaš  
Fénytervezés: Toni Modrušan  
Szöveg és grafikai tervezés: OAZA (Nina Bačun és Roberta Bratović)  
Vizuál: Lena Kramarić  
Produkció: Stúdió Kortárs Táncegyüttes: Tena Bošnjaković, Ivan Mrđen  
Koprodukció: Dance Centart nem rezidensi programja

Köszönet: Milica Sinkauz, Branko Banković, Ana Vnučec, Ana Kreitmeyer, Aleksandra Jurišić Rastović.  

Az előadást anyagilag támogatta a Zágrábi Városi Kulturális Hivatal, a Kulturális és Médiaügyi Minisztérium és a Kultura Nova Alapítvány

Studio Contemporary Dance Company (SCDC) 1962/63-ban alakult Zágrábban Ana és Vera Maletić művészeti vezetésével, mint Horvátország és a régió első kortárs táncegyüttese.

Ana és Vera Maletić (1962-től), Tihana Škrinjarić (1968-tól), Zaga Živković (1979-től) és Bosiljka Vujović-Mažuran (1997-től) művészeti vezetők sikeresen valósítottak meg számos produkciót, koprodukciót és együttműködést különböző művészeti területeket képviselő művészekkel; megváltoztatták és formálták a társulatot, motiválták a táncosokat, hogy a kortárs tánc területén az újítások hagyományaira alapozva további képzést és tudást keressenek.

A horvát és nemzetközi színtéren végzett több mint ötvenéves folyamatos tevékenysége során az SCDC számos táncprojektet hozott létre, és kivételes táncművészek, tanárok és koreográfusok generációit formálta. A különböző projektekben és koprodukciókban való együttműködés új formái bizonyítják, hogy készek vagyunk az új kihívásokra. A művészet más területeiről érkező művészekkel való együttműködés során az SCDC nyitott a művészet kiszámíthatatlan, friss és újító felfedezéseire. Az SCDC működését számos díjjal ismerték már el. A legkiemelkedőbbek közé tartozik a többszörös horvát színészi díj (Croatian Actor Awards), valamint a Horvát Táncszövetség díja 2012-ben az ötvenéves fennállásért és 2022-ben a hatvanéves fennállásért.

dátum

2023. nov. 15.
Expired!

időpont

19:00 - 19:45

Jegyár

3 000Ft

További információ

Jegyvásárlás
kategóriák
Jegyvásárlás