Menü Bezárás

Marica Produkció: Égből pottyant lány

(Teremtés-Játék)
Indián mese élőzenével, bábbal, homokanimációval

“Ezt a mesét még nem hallotta senki. Ezt a mesét még nem mesélte senki, mert ez a mese nincs…” 

A mesélő mesél, a zenész muzsikál, s közben a homokszemcsékből mégiscsak életre kel a mese. A mesélő és a homokanimátor a semmiből alkot egy új világot; a homok, a zene és a képzelet erejével egy egész univerzumot teremtenek.

A semmiből létrehozni egy világot: kihívás és öröm. Tárnok Marica bábművész a Teremtés-Játék című rendhagyó előadásában mindkettőt megtapasztalja és meg is mutatja. A gyerekek ugyanis beleszólhatnak a történetbe, módosíthatják a játék irányát. Egy, a miénkre emlékeztető indián teremtésmítosztól indul a mese, amiben egy teknős hátán születik meg a szárazföld, a növények, a felhők. Aztán egy másik indián mesével, az égből pottyant lány történetével folytatódik a történet. 

A homokszemek úgy peregnek, ahogy az idő folyik, ebben az előadásban szó szerint, hiszen Sz. Nagy Mari homokanimációja élőben születik és alakul.

“A teremtés lényege, hogy ellentéteket alkotunk, a világ kompromisszumokból épül fel. A homok segít az ellentétek, árnyék és fény, fekete és fehér létrehozásában.” – Jászay Tamás ajánlója a MÜPA kiadványában.

„A jó mese mindig játék is. Teremtőként felépítek egy hegyet a színpadon, de amikor elégedetten hátradőlnék, a gyerekek figyelmeztetnek, hogy még mi hiányzik. Hol vannak az állatok? Na és az ember? Kinevetnek és tanácsot adnak: közösen alkotunk.” – Tárnok Marica az előadásról.

„Lett egy fa a világon, aminek gyökerei messze-messze lekúsztak a végtelen térben, s ágai messze-messze felkúsztak a végtelen időben.
Minden ágán egy virág volt, s minden virág egy világ volt. És minden ágán egy virág volt, s minden virág egy világ volt.
Ágadzott, bogadzott, mégsem levedzett.
És ágadzott, bogadzott, mégsem levedzett.
Kész. A világ megteremtve.”

Mesélő: Tárnok Marica 
Homokanimáció: Sz. Nagy Mari 
Zene: László Lilla  
Jelmez: Béres Móni 
Rendező: Tárnok Marica 

Az előadást 6 éven felülieknek ajánljuk.

dátum

2024. ápr. 14.

időpont

10:00 - 10:45

Jegyár

2 500Ft

További információ

Jegyvásárlás
kategóriák
Jegyvásárlás