Menü Bezárás

Krakkói Táncszínház/ Kraków Dance Theatre: Takarazuka Camp – 10. Színházi Olimpia

Az előadást a japán színház – a népszerű, kizárólag nőkből álló revü – a Takarazuka ihlette. A színház sajátossága és eredetisége, amelyben minden szerepet – férfi és női egyaránt – nők játszanak, kiindulópontjává vált a nemek színháziságának, a kulturális nemek konstrukciójának és a nemek társadalmi sztereotipikus felfogásának vizsgálatához. A Takarazuka színészjelöltjei két évig készülnek egy speciális iskolában, hogy férfi és női szerepeket játsszanak. A Takarazuka Színház úgy tűnik, tökéletesen igazolja Simone de Beauvoir tézisét: “nem nőknek születünk, hanem nővé válunk”.

Az előadásban felidézett “tábor” elvesztette eredeti esztétizáló funkcióját, és a társadalmi szerepekről, a nőiességről vagy a férfiasságról folytatott vita visszafejlődésének reprezentációjává vált. Az alapvető jogokért harcolni kényszerülő nők hatalma a 21. század második évtizedének Lengyelországának szomorú szimbólumává vált.

Előadók: Agnieszka Bednarz – Tyran, Renata Bobel, Natalia Dinges, Agnieszka Kramarz, Paweł Łyskawa, Patrycja Marszałek, Natalia Myczewska, Magda Targosz, Yelyzaveta Tereshonok
Rendező és koreográfus:
Eryk Makohon
Díszlet és jelmezek:
Eryk Makohon
Látvány:
Ewa Skiczeń – Citko
Fény:
Filip Marszałek
Hang:
Mariusz Potępa

The performance is inspired by Japanese theatre Takarazuka, in which all roles, both male and female, are played by women. Candidate actresses prepare for two years in a special school to play both roles. The “camp” evoked in the performance has lost its original aestheticising function, becoming a representation of a regression in the discussion on social roles, on femininity or masculinity. For Takarazuka Theatre seems to perfectly confirm Simone de Beauvoir’s thesis: ‘we are not born women – we become them’.

Cast/dancers: Agnieszka Bednarz – Tyran, Renata Bobel, Natalia Dinges, Agnieszka Kramarz, Paweł Łyskawa, Patrycja Marszałek, Natalia Myczewska, Magda Targosz, Yelyzaveta Tereshonok
Director and choreographer of the performance:
Eryk Makohon
Stage and costume designer of the performance:
Eryk Makohon
View:
Ewa Skiczeń – Citko
Lights:
Filip Marszałek
Sound:
Mariusz Potępa

Színházi Olimpiáról: A Színházi Olimpia a hagyomány, a korszerűség, illetve az ókori olimpiák szellemében jött létre. Az alapítók híres rendezők, drámaírók voltak. Ez az esemény időről időre más városban, országban kerül megrendezésre. A 2023-ban Magyarországon megrendezett olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye lesz.

dátum

2023. jún. 10.
Expired!

időpont

19:00 - 19:50

Jegyár

3 500Ft

További információ

Jegyvásárlás
kategóriák
Jegyvásárlás