Menü Bezárás

Frechot Ensemble_Maternity (Anyaság) – 10. Színházi Olimpia

Izraeli dokumentumszínház

A Maladype Színház szervezésében

Te mit tennél, ha a gyermekedet egyszer csak örökre elvennék tőled?

Az „Anyaság” című kortárs izraeli előadás az eltűnt és a mai napig ismeretlen helyen tartózkodó gyerekek és az őket kereső édesanyák sorsát dolgozza fel. Közvetlen Izrael Állam megalakulása után, majd az 1950-es években csecsemők ezrei tűntek el a menekülttáborokban elhelyezett, újonnan bevándorolt családokból. Az eltűnt gyermekek szüleinek kétharmada Jemenből vándorolt be Izraelbe. Az „Anyaság” című előadás szeretné felhívni a figyelmet az elrabolt gyermekek édesanyjainak hosszú éveken át elhallgatott sorsára, és összefüggéseket kíván feltárni az ő tragédiájuk és a mai nők, a mai anyák sorsa között.

“…fenomenális és átütő alakítások formálják mély művészi élménnyé ezt a dokumentumszínházat…” ( Rutie Stern, “Haokets” izraeli magazin)

Három színésznő – akik a való életben is édesanyák – a színpadon mutatja be a világra születés fájdalmas folyamatát, és azt, ahogy utána számukra nem marad semmi. Nincs baba. Nincs senki, akit még egyszer, utoljára átölelhetnének, nincs mellettük a síró élet, akivel együtt olyan jól esne sírni.

Három bátor nő – Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel – a költészet, a hangok és a mozdulatok segítségével mutatják meg számunkra a megszomorítottak sorsát, tárják elénk érzéseiket, mutatják meg az obskurus ügy hátterét. Az előadás részben Iris Eliya Cohen verse, részben pedig hiteles anyagok, nők, anyák és unokáik vallomásai alapján készült. Míg néhány tanúvallomásra az Izraeli Állami Levéltárban bukkantak rá, többnek személyes vonatkozásai vannak: az egyik színésznő például a saját nagymamájától és az édesapjától hallotta a színpadra vitt történetet.

A Társulatról:

A Hana Vazana-Grunwald által alapított és tíz éve működő Frechot Ensemble kizárólag nőkből álló együttes. Tagjai szenvedéllyel űzik a mesterségüket, és előadásaikban megpróbálnak tükröt tartani a társadalom elé, megvizsgálni a hatalom dinamikáját, relevánssá tenni a látszólag jelentéktelent is. Munkájuk középpontjában egy olyan színházi nyelv keresése áll, amely adekvátan képes kifejezni a különféle identitások lényegét: “Mizrahi identitás” (közel-keleti zsidók), a nemi identitás, feminizmus, társadalmi helyzet, etnikai hovatartozás. Előadásaik elsősorban a hétköznapi emberek világára fókuszálnak.

Játsszák: Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel

Rendező: Hana Vazana-Grunwald

Az előadás Iris Eliya Cohen versei alapján készült.

Dramaturg: Racheli Said
Díszlet- és jelmeztervező:
Frida Shoham
Koreográfus:
Shira Eviatar
Fénytervező:
Nadav Barnea
Zene:
Avigail Arad
Zenei vezető:
Naama Perel-Tzadok
Jelmeztervező asszisztense:
Noa Bendahan
Művészeti tanácsadó:
Avi Gibson Barel
Rendezőasszisztens:
Noa Ben-Ari
Produkciós vezető:
Avital Michel-Meyer

Az előadás nagy sikerrel szerepelt a 2022-es Edinburgh Fringe Fesztiválon, 2023. március 11-12. Olaszországban volt látható a Sala Futura di Catania színházban.

Színházi Olimpiáról: A Színházi Olimpia a hagyomány, a korszerűség, illetve az ókori olimpiák szellemében jött létre. Az alapítók híres rendezők, drámaírók voltak. Ez az esemény időről időre más városban, országban kerül megrendezésre. A 2023-ban Magyarországon megrendezett olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye lesz.

dátum

2023. ápr. 24.
Expired!

időpont

19:00 - 20:00

Jegyár

4 000Ft

További információ

Jegyvásárlás
kategóriák
Jegyvásárlás