Menü Bezárás

Ivan Viripajev: Illúziók

A Helytelenk Társulat előadása a Bethlen Téri Színház Ambíció tehetségprogramjának keretében

Nègy vèn totyakos groteszk keringője egy felvonásban – haláli vígjáték

Az Illúziók négy öreg története. Akik “igen furcsán élték le az életüket”.
Ivan Viripajev drámája két idős házaspárról szól. Arról, hogy hogyan szerették, vagy nem szerették egymást, vagy a másikat.
Arról, hogy mennyire voltak őszinték. Vagy mennyire nem.
Arról, hogy mi a legfontosabb, amire az ember halála előtt gondol, mi az amit feltétlenül el kell mondania, mielőtt méltó módon távozna e világból.
És hogy akárhonnan is nézzük, ez az egész súlyosnak hitt élet csak egy nagyon furcsa játék.

A Helytelenek Társulat bábelőadás formájában dolgozta fel a darabot, ezzel is hangsúlyt adva ennek a groteszk, furcsa kis “keringőnek”, amit a négy öreg egymással lejt. 

Az előadás hossza 75 perc.

Helytelenek Társulat bemutatkozója:
“A Helytelenek Társulat 2018-ban alakult. Az első munkánk egy projekt-felkérés volt, ahol első kötetes szerzők műveiből választhattuk ki a báb-előadásunk témáját. Mi Mesterházy Balázs kötetét választottuk és hosszú alkotómunka után született meg első önálló előadásunk Szívizomjáték címmel. Szívós Károly rendezésében, Török Ági bábjaival jött létre második előadásunk, a Gardénia. Gyermekeknek szóló bábelőadásunk is készült, Egyszer volt, minden volt címmel.
Annyira megszerettük ezt a fajta színházi világot, az alkotás ilyenfajta szabadságát, hogy semmiképp nem akartuk ennyiben hagyni. Így eldöntöttük, hogy ezt a kifejezési formát társulatként valósítjuk meg. Szívesen dolgozunk másokkal is, ha úgy adódik, nyitottak vagyunk a közös munkára és az új ötletekre, de a Helytelenek Társulat, mint olyan, kettőnkből áll.
A bábok szabadságot adnak, amikkel ki lehet mondani olyan dolgokat, amit egyébként nem feltétlenül mernénk, könnyebb beszélni elfojtásokról, könnyebb elrugaszkodni és kilépni a valóságból, olyat mutathatunk amiről mi halandó emberek csak álmodunk.
A közeljövőben tervezünk gyermek és felnőtt bábelőadásokat és prózai előadásokat is megvalósítani. Repertoárunk folyamatosan bővül, újabb és újabb kihívásokkal állítjuk szembe magunkat és remélhetőleg egyre több és egyre sokszínűbb élményt adunk kedves nèzőinknek.”
A Társulat tagjai, Németh Viktória és Vékony Brigitta

Rendezte: Szívós Károly 
Bábokat készítette: Török Ági 
Fordította: Kozma András 

Szereplők: Németh Viktória, Vékony Brigitta

Fotók: Szonda Zoli Photography

Sajtó

Szekeres Szabolcs: Haláltól halálig - kritika
KútszéliStílus.hu, 2021.03.26

Döntések és választások - Szekeres Szabolcs kritikája
art7.hu, 2021.04.13

Jegyinfo

jegy@bethlenszinhaz.hu
+36 1 999 0661