Menü Bezárás

Vendégváró fesztivál – A téboly hétköznapjai

Mikor:
2013. február 02. @ 19:30 – 21:00
2013-02-02T19:30:00+01:00
2013-02-02T21:00:00+01:00
Hol:
Bethlen Téri Színház

A Vendégváró fesztivál egy hagyományteremtő célú, határon túli színházakat bemutató sorozat. Három napig vendégünk a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: Erdély hetedik magyar nyelvű színháza, az egyetlen, amely alapításától fogva hangsúlyozottan kísérleti programmal rendelkezik.

A Figura egyszerre próbál megfelelni kísérletező hagyományainak és a 20 000 lakosú kisváros elvárásainak. A kis létszámú társulat törekszik e két egymással látszólag ellentétes elvárást ötvözni, így mára a színházi nyelv megújítását célzó törekvések mellett felnőtteknek és gyerekeknek szóló bérletes előadások is szerepelnek repertoárjukban.

 

A téboly hétköznapjai című előadás műfaja álomjáték, mely következetesen vonja maga után a történések közti kuszaságot, következetlenséget. Jelentős mértékben improvizációra épülő kísérlet, mely a következő színházi „feladaton” alapszik: a színész dolga, hogy a környezet történéseiből kiemelt, fiktív cselekvéseket teremtsen. Ennek értelmében a színház nem más, mint cselekvés a valóságból kiszakítva. Ha ezt elfogadjuk, nem vagyunk rákényszerülve arra, hogy a valóságot reprodukáljuk.

A téboly hétköznapjai egy pillanatig sem kényszerít a realitás rekonstrukciójára: megeleveníti az álomképeket, belehelyez egy komikus világba, mely abszurd helyzeteivel teremt humort, miközben ott húzódik a lét lényegének egyfajta keresése is.

Szereplők: Boros Mária, Kolozsi Borsos Gábor, Mihály Alpár Szilárd, Tamás Boglárka, Vajda Gyöngyvér, Moşu Norbert-László

Szerző-rendező: Katona Imre