Menü Bezárás

Párbeszéd koncert 2.0: Nagy János és Szokolay Dongó Balázs

Mikor:
2018. 03. 03. @ 19:00 – 20:30
2018-03-03T19:00:00+01:00
2018-03-03T20:30:00+01:00
Költség:
2500 Ft

– zene határok nélkül –

Két kiváló muzsikus, különböző hangszerek, más-más élethelyzet, más-más zenei világ, a színpadon pedig megszületik, ami addig sehol sem volt hallható. A havi rendszerességgel megrendezendő koncertek mindegyike valódi zenei kuriózumnak ígérkezik, de a felálláson kívül összeköti az esteket egy zenei motívum is, amely Halmos Béla széki gyűjtésében található. Mégsem klasszikus népzenei koncertekre kell számítani, hiszen a felkért előadók között a zeneművészet majd minden ága képviselteti magát.

A zongora, a könnyűzene és a magyar népzene találkozása Halmos Bélával.

Nagy János Artisjus díjas előadó, jazz-zongorista. Számos hazai és külföldi fesztivál fellépője, olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Al di Meola, David Murray vagy Tony Lakatos.
Szólistaként, hangszerelőként és stúdiózenészként számtalan lemezen és koncerten közreműködött a hazai zenei élet különböző stílusú előadóival, többek közt Horgas Eszter, Balázs Fecó, Bikini, Jamie Winchester, Hrutka Róbert, Malek Andrea, Szentpéteri Csilla, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lemezén.

Szokolay Dongó Balázs Artisjus és Príma Díjas előadó. Rajzpedagógiai tanulmányok után kezdett zenével foglalkozni, autodidakta módon tanult népzenét dudán, furulyán, tárogatón. 1994-ben a szakma elismeréseként a Népművészet Ifjú Mestere címet kapta. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni, így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek.

1990-től több élvonalbeli zenekarban játszott, mint például a Sebestyén Márta trió, a Vasmalom, a Csík Zenekar; gyakori vendége volt a Téka, a Vujicsics, a Muzsikás és a Kolinda zenekaroknak. Dolgozott Rost Andreával és Kocsis Zoltánnal is. A 2017. évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Liszt Ferenc kamarazenekar közreműködésével mutatták be első egész estés saját művét, a Sír az út előttem c. dalciklust.

„Kodály is felhívja a figyelmet, hogy jó lenne, ha a népzene és a klasszikus zene közelebb kerülne egymáshoz. Inspiráló, ha két különböző műfajban gondolkodó találkozik. S ha tud együtt alkotni, akkor mindig érdekes dolog születik.”

A koncertsorozat az NKA Halmos Béla program támogatásával valósul meg.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu