Menü Bezárás

Párbeszéd koncert 2.0: Mogyoró Kornél és Ölvedi Gábor

Mikor:
2018. 03. 28. @ 19:00 – 20:30
2018-03-28T19:00:00+02:00
2018-03-28T20:30:00+02:00
Költség:
2500 Ft

– zene határok nélkül –

Az ütőhangszerek, a jazz és a pop-rock találkozása a népzenével.

Két kiváló muzsikus, különböző hangszerek, más-más élethelyzet, más-más zenei világ, a színpadon pedig megszületik, ami addig sehol sem volt hallható. A havi rendszerességgel megrendezendő koncertek mindegyike valódi zenei kuriózumnak ígérkezik, de a felálláson kívül összeköti az esteket egy zenei motívum is, amely Halmos Béla széki gyűjtésében található. Mégsem klasszikus népzenei koncertekre kell számítani, hiszen a felkért előadók között a zeneművészet majd minden ága képviselteti magát.

MOGYORÓ Kornél öt éves korában, bátyja hatására kezdett ütőzni, majd autodidakta módon tanult zenélni. Tizenkét éves korában lépett fel először, húszéves korától vallja magát professzionális ütőhangszeresnek. Számos magyar pop-rock zenekarban közreműködött, mint session zenész, mintegy hetven lemezen hallható játéka.
A pop zene mellett a jazz és a világzene tekintetében is az élvonalban tartják számon. Európa legnagyobb jazz- és világzenei fesztiváljain, klubjaiban játszott a magyar és nemzetközi zenei-, tánc-, színházi élet számtalan reprezentánsával  (pl. Presser Gábor, Tátrai Tibor, Palya Bea, European Mantra, Szirtes Edina “Mókus”, Nagy János, Borlai Gergő, Per Mathisen, Kolinda, Vojasa, The Gipsy Doad of Rajastan, Benjamin Herman, Euro African Playground stb..)
Kornél 2013 óta a Roland HPD -20 digitális kézi ütőhangszer nemzetközi endorsere. 2014 óta Meinl Percussion és Meinl Cymbals nemzetközi endorser. 2016 óta a Promark dobverők nemzetközi endorsere.
A JazzMa.hu olvasói és kritikusai szerint is Magyarországon az “év ütőhangszerese” 2014-ben 2015-ben és 2016-ban egyaránt.
Jelenleg tagja a nemzetközi jazz-szupercsapat, a Per Mathisen’s Heavy Weather zenekarnak,  az Eastwing Groupnak, a Kiskalásznak, a Veronaki zenekar vezetője és zeneszerzője. Tóth Evelinnel és Frenkie Látóval pedig trióban muzsikál.

Mikor zenélés közben teljesen eggyé tudsz válni a hangszereddel és a zenésztársaiddal, az olyan, mintha egy kis időre a bejárást kapnál a Nirvánába. Minden megszűnik körülötted, megszűnik a tudatod. Már nem vagy ember, nem vagy hangszer, hang vagy. Zene vagy.
Ez Isten ajándéka a bolondoknak.”
-Mogyoró Kornél-

ÖLVEDI Gábor világzenei ütőhangszeres előadóművész. A jazzdob magántanulmányok után Törökországban és Marokkóban tanulta a török, perzsa, örmény, szír, egyiptomi, balkáni és észak-afrikai arab ütőhangszeres zenei kultúrát. Tanárai között olyan nevek is vannak, mint Hossam Ramzy, Issam Houshan vagy Abdo Manssour.  Az elmúlt 20 évben számos világzenei, népzenei és jazz formációban muzsikált, emellett leginkább a különböző népzenék ütőhangszeres világának transzritmusait tanulmányozta és alkalmazza közösségi dobolásokon, melyeknek szervezője és mozgatórugója Budapesten.
Szívesen dolgozik együtt kortárs és orientális táncművészekkel, és résztvevője több táncszínházi és színházi darabnak.
Művészeti vezetője a Velence-tavi Ütősfesztiválnak, amely 2016-ban útjára nagy sikerrel!Jelenleg 12 produkcióban muzsikál…

A leginkább közös ősnyelvünk, a ritmus, megfelelő közegben olyan finoman árnyalt kommunikációt, olyan zsigeri párbeszédet tesz lehetővé, amely túlmutat a hétköznapi életünkben megélt tudatállapotokon és közlésformákon, és közvetlenül mutat rá az egyik legszebb emberi vágyunkra: az egységbe olvadásra!
-Ölvedi Gábor-

Ölvedi Gábor világzenei ütőhangszeres előadóművész. Jazzdob magántanulmányok után Törökországban és Marokkóban tanulta a török, perzsa, örmény, szír, egyiptomi, balkáni és észak-afrikai arab ütőhangszeres zenei kultúrát. Jelenleg 12 produkcióban muzsikál, emellett leginkább a különböző népzenék ütőhangszeres világának transzritmusait tanulmányozza és alkalmazza közösségi dobolásokon. Több táncszínházi és színházi darab résztvevője, a Velence-tavi Ütősfesztivál művészeti vezetője.

A koncertsorozat az NKA Halmos Béla program támogatásával valósul meg.

További információ:
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz

Jegyek:
jegy@bethlenszinhaz.hu 
+36 1 700 1433