Menü Bezárás

Színház akadályok nélkül

Valljuk, hogy a színház mindenkié. Azé is, aki valamilyen hátránnyal él. Ezért arra törekszünk, hogy előadásaink, programjaink azokhoz a nézőkhöz is eljussanak, akikhez egyébként nem juthatna el, illetve akik valamilyen segítséggel tudják csak befogadni azt.
Akadálymentes előadásaink minden alkalommal integráltak, vagyis hátránnyal és anélkül élő nézőink egyidejűleg vesznek részt az előadásokon.
Célunk továbbá a figyelemfelhívás, ezért kiemelt szerep jut a témának a Színházi Nevelési Sorozatunkban (SzíNeS) is.

A színházi akadálymentesítésben partnereink a AKKU Egyesület a Marica Produkció, és a KockaCsoki.

Színházunk évről évre fogad értelmi sérült gyermekek és felnőttek egy-egy csoportját előadásaira, koncertjeire. A legtöbb előadásunkra tudunk kerekesszékes vendégeket fogadni (1-4 fő előadásonként).

Színházi Nevelési Sorozatunkban (SzíNeS) gyermekek és fiatalok számára tartunk színházi előadásokhoz kapcsolódó drámafoglalkozást, ahol kiemelt szerep jut az érzékenyítésre.
2016 óta dolgozunk együtt az AKKU Egyesülettel – azaz Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesülettel – akikkel látássérültek számára audionarrációval kísért előadásokat valósítunk meg.

2016 óta dolgozunk együtt az AKKU-val – azaz Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesülettel -, akikkel látássérültek számára audionarrációval kísért előadásokat valósítunk meg. Az Egyesület egy hordozható eszközökből álló mobil rendszert használ, ami lehetővé teszi, hogy egy okostelefon és egy fülhallgató segítségével szinte észrevétlenül narrálhassuk előadásainkat. Az audionarrátor az előadást egy monitorról figyeli, s élőben narrálja azt.
Az előadás ismertető és fotók mintájára az AKKU előzetesen egy előnarrációt is készít, ami kvázi az ismertetők néhány perces „hangos” változata. Ez rendszerint az előadás előtt hetekkel elérhető online. Emellett, az adott napon, az előadás kezdete előtt látássérült nézőinknek egy speciális színpadbejárást is tartunk, ahol részletesen megismerkedhetnek a színpadképpel, kellékekkel, eszközökkel.

Évről évre bővítjük akadálymentes előadásaink számát. Koprodukcióban létrejött saját előadásaink mellett örömmel fogadunk be akadálymentes színházi előadásokat, koncerteket.
A 2020/2021-es évadban újabb előadásokat audionarrálunk, hallássérült nézőink számára pedig felirattal és jelnyelvi tolmácsolással teszünk közzé több előadást.
Ez a különös évad úgy hozta, hogy az online térbe kell költözzünk, így előadásainkról sorra készülnek a profi felvételek, amik így otthonról válnak elérhetővé. Habár az intergrációról így le kell mondanunk, de azt reméljük, a fizikai távolságokat leküzdve így még több nézőhöz juttathatjuk el a színház varázsát.

Akadálymentes előadásaink

a Bethlen Téri Színház és a Manna előadása
audiónarrációval

a KVTársulat előadása
audiónarrációval

a Bethlen, a Manna és Tünet Együttes előadása
jelnyelvi tolmácsolással

a Bethlen Téri Színház és a Manna előadása
audiónarrációval

Fabók Mancsi Bábszínháza előadása
audiónarrációval

Fabók Mancsi Bábszínháza előadása
audiónarrációval

Előnarráció nem elérhető

Bár igazán szeretnénk, hogy minden előadásunk és bármikor akadálymentes legyen, színházunk adottságai miatt (variálható nézőtér, élő audionarráció partnerszervezettel közösen megvalósítva, stb.) ez nem minden alkalommal tud megvalósulni. Ezért kérjük, érdeklődjön színházunk munkatársainál az aktuális lehetőségekről, időpontokról.

Bővebb információ: info@bethlenszinhaz.hu

Sajtó

Farsangi bábhétvége a Bethlenben – ajánló
Színház.hu, 2020. 02.14.

Akadálymentesített kultúra
kortarsonline.hu, 2019.08.22.

Akadálymentesített előadások a Bethlenben – Nőkből is megárt… – audionarrációval – ajánló
artnews.hu, 2019.04.03.

Mindenkinek, Az utolsó tűzijáték (audionarrált előadás) – Zalai Szilveszter kritikája
KútszéliStílus.hu, 2021. január

Online színház látássérülteknek is – Beszélgetés Petneházy Emőkével
KútszéliStílus.hu, 2021. február 04.

Szépkorú szélhámosok – Székelyhidi E. Johanna kritikája
Prae.hu, 2021.03.09

Partnereink