Menü Bezárás

Találkozások 2017 pályázati felhívás

A Bethlen Téri Színházi és a Manna Egyesület pályázatot hirdet pályakezdő színház rendezőknek, kamaraszínházi előadások létrehozására. Céljuk a generációk találkozását segíteni, ezért a készülő produkciókban két pályakezdő és két tapasztalt színházi szakember közös munkáját támogatják.

A pályázók köre: pályakezdő rendezők, színházi alkotók
A bemutató helyszíne: Bethlen Téri Színház
A pályázat megvalósításának időszaka: 2017. szeptember 1. – 2018. június 1.
Pályázati feltételek:
A bemutatni kívánt produkcióban két színész szerepelhet, akik között korban legalább két generációnyi a különbség; az egyik művész legyen 60 év feletti, a másik 35 év alatti.
A rendezőnek a pályázatban meg kell jelölnie egy mentor rendezőt, akivel szeretne együtt dolgozni. (A pályázatra többszereplős darabokat is be lehet nyújtani, amennyiben a szerepeket csak a megjelölt két színész játssza.)

A bemutatni kívánt produkció létrehozásához a kiíró biztosítja a következőket:
próbaterem, színházterem, technikai háttér, technikai személyzet, a Színház és a Manna díszlet- és jelmezraktárának teljes készlete, PR és reklám, menedzsment

A nyertes produkciókat a Bethlen Téri Színház bemutatja és rendszeresen műsorra tűzi, a Manna vidéki helyszínekre, fesztiválokra utaztatja.
A kiíró szervezetek előzetesen rögzített anyagi támogatást nem biztosítanak a bemutatni kívánt produkció létrehozásához, csak aktuálisan rendelkezésre álló erőforrásaikat ajánlják fel a tárgyi és személyi feltételek megteremtéséhez, illetve a nyertes pályamunkák ismeretében támogatókat keresnek a megvalósításhoz.

A tervezett megvalósítás során a pályázónak figyelembe kell vennie a Színház adottságait, felszereltségét (pontos alaprajz és technikai információk a www.bethlenszinhaz.hu honlapon található).

Beadandó dokumentumok:

  • pályázati adatlap
  • pályázó rendező szakmai önéletrajza
  • tervezett produkció színlapja, szinopszisa
  • rendezői koncepció
  • alkotói, közreműködői szándéknyilatkozatok, szakmai referenciák, ajánlások (nem kötelező)

Az elbírálásnál előnyt jelent:

  • a megvalósítás realitása
  • pályázat kidolgozottsága
  • közreműködő alkotók szándéknyilatkozatai
  • piacképesség
  • könnyű technikai megvalósíthatóság

A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani az info@bethlenszinhaz.hu címre, „Találkozások pályázat / pályázó neve” megjelöléssel.
A pályázati adatlap itt érhető el.

A pályázat benyújtási határideje: 2017. április 30. éjfél

A beérkezett pályázatokat a pályázatot kiíró szervezetek képviselői bírálják el.
A Színháznak/elbírálóknak joga van a nyertes pályázatban, a Színház sajátosságaihoz igazodva változtatásokat kérni.

A 2015/2016-os évadban megvalósult előadások:


Mary és Max
(rendező: Valcz Péter)
bemutató: 2016. április 8.

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok (rendező: Szilágyi Bálint)
bemutató: 2016. június 30.

A 2016/2017-es évadban megvalósuló előadások:

Ab de Bont: Egy fiú Boszniából (rendező: Lazici Noémi)
bemutató: 2016. december 21.

Pataki Éva: Nőkből is megárt… (rendező: Cseh Judit)
bemutató: 2017. február 3.

Találkozások

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület pályázatot írt ki fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is.
Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.
A Találkozások második bemutatójának rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a nemrég szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítják. Zsótér nemcsak a férfi szerepet formálja meg, de a mentor rendező is egyben.

A 2016/2017-es évadban elsőként a délszláv háború idején játszódó Egy fiú Boszniából című előadást rendezte a nagyváradi Lazici Noémi, Botos Évával és Jászberényi Gáborral. Az előadás különlegessége, hogy Jászberényi Gábor tizenkét évvel ezelőtt a 14 éves Miradot alakította a magyarországi ősbemutatón. A Találkozások negyedi bemutatójára, a Cseh Judit rendezte Nőkből is megárt… című előadásra 2017 februárjában került sor. Pataki Éva saját, nagy sikerű regényéből írt színdarabot, amelyben Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a színpadon is anya-lánya szerepben láthatók.

Pályázat 2016