Menü Bezárás

Tánc színház nevelés konferencia

2019. március 1-2. Nemzeti Táncszínház

2018. október 5-6. MTE

2018. május 11-12. Trafó

2018. április 6-7. Bethlen

A táncszakma négy képviselőjének összefogásával – Bethlen Téri Színház, Trafó, Magyar Táncművészeti Egyetem, Nemzeti Táncszínház – Tánc Színház Nevelés néven négy alkalmas konferenciasorozatot szervezünk, melynek most az utolsó alkalmához érkezett.

Jelentkezés | Honlap | Facebook

2019. március 1-2. Nemzeti Táncszínház

15.00 – 15.30 Megnyitó – mi történt a konferencia előző három alkalmán?

15.30 – 17.30 Vitaszínház (vezeti: Bethlenfalvy Ádám) – az interaktív színházi társasjáték keretében a konferencia korábbi alkalmain született kérdések és dilemmák kínálta érvek és ellenérvek mentén gondolkodunk a táncművészet területén folyó színházi nevelési témákról. Mindenki állást foglalhat, szót kaphat, érvelhet, kérdezhet!

17.30 – 18.00 Kávészünet

18.00 – 21.00 Talpuk alatt komplex táncszínházi nevelési előadás – Duna Táncműhely – Káva Kulturális Műhely – Nemzeti Táncszínház produkciója középiskolásoknak. Játékunkban a hagyomány és innováció témakörét vizsgáljuk; a két fogalom feszültségéről egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban levéséről szeretnénk közösen gondolkodni. A néptánc médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához.

Az előadást most – rendhagyó módon – a konferencia résztvevőivel szeretnénk együtt játszani, hogy saját élményként éljék meg és minél közelebbről tapasztalhassák meg a színházi nevelési forma komplexitását. Résztvevőként 18-20 fő jelentkezését várjuk, de lehetőség van megfigyelőként, nézőként is részt venni az előadáson. Az előadással kapcsolatos reflexiókra a konferencia következő napján lesz alkalom.

2019. március 2. szombat

10.00 – 10.30 Ébresztő

10.30 – 11.00 Reflexiók a pénteki Talpuk alatt című előadáshoz – a kérdéseket, észrevételeket Juhász Zsolt, az előadás koreográfusa és Takács Gábor színházi nevelési konzulens várja.

11.00 – 11.30 Szemessy Kinga előadása

11.30 – 12.00 Juhász Kata Társulat előadása

12.00 – 12.30 Reflexiók

12.30 – 13.30 Ebédszünet

13.30 – 16.00 Igaz történet alapján komplex táncszínházi nevelési előadás az általános iskola 6-8. osztályosainak – Közép-Európa Táncszínház, Káva Kulturális Műhely a Bethlen Téri Színház és a Nemzeti Táncszínház produkciója. A produkció fókuszában egy széthulló család áll (gyerekeit egyedül nevelő anya, útkereső kamaszfiú, szkeptikus kamaszlány és távollevő apa) Az ő történetükön keresztül gondolkodunk közösen, a 12-14 éves résztvevőkkel arról, hogyan őrizze meg az emberségét (és a gyerekségét) valaki egy széthulló családban. A százötven perces előadás felépítése egymáshoz kapcsolódó és egymásra épülő szöveges színházi jelenetekből, táncszínházi jelenetekből, verbális és mozgásos interaktív részekből áll.

16.00 – 16.30 Kávészünet

16.30 – 17.00 Reflexiók – Igaz történet alapján. A kérdéseket, észrevételeket Róbert Júlia író-dramaturg és Takács Gábor színházi nevelési konzulens várja.

17.00 – 18.30 Szakmai fórum – Mit viszünk el magunkkal erről a konferenciáról? Fórum és beszélgetés arról, hogy mik azok a konkrét motivációk, késztetések, lépések, eszközök, amelyekkel a táncszakma, egy közösen kialakított, szakmailag megalapozott kontextusban léphet fel a táncelőadásokhoz kapcsolódó programok fejlődése és ezzel a befogadói élmények gazdagítása érdekében. A beszélgetés moderátorai: Lőrinc Katalin és Szögi Csaba.

2018. október 5. Magyar Táncművészeti Egyetem

15.00-16.00 Megnyitó, közös bemelegítés

16.00 – 17.30 Társulatok, intézmények prezentációi

18.00 – 18.30 Tudástár I. Kinek a mije. A test valóságállítása a színházban (Jákfalvi Magdolna előadása)

“A színház különféle reprezentációs technikákat használ, a tánc, az ének, a báb, a jambus mind kialakítja saját értelmezési és illemfelületét. Ritkán szoktunk arról írni egy előadás kapcsán, kinek a mijét nézzük a színházban, kié a test egyáltalán. A szerepnek sosincs teste, a színészé meg a szerepnek ment kölcsönbe, s ezért nem illendő látni se szépségét, se gyarlóságát. A tánc eseményeiről az alakításelméletektől átszőtt realista beszédmódban lehetetlen írni, ezt tapasztaljuk, pedig éppen a realizmus, pontosabban a realitás kereteinek megrajzolása az, mely a táncot a táncos testi jelenlétével, tudásával elkülönbözteti a színház egyéb formáitól. Mintha a színházi nevelés ezt a felismerést fogalmazná meg (táncos és pedagógiai) közösségi kihívásként: megnevezésre bíztat egy olyan közegben, mely kerüli a megnevezést. A panelelőadásban a test és a valóság állítását és érzékelését vizsgálom a (tánc)színházi kommunikációban, s történészként arra keresek megfogalmazásokat, kinek a mije lehet az a test, mely a leíró beszéd alakzataiban csak virtuálisan megképzettnek látszik. Előadásomban a koncept-tánc és a performansz, a közösségi tánc és a biopolitika viszonya pedagógiai kihívásként szerepel.”

18.40 – 19.00 Tudástár II. “Hogyan is nevezzük” táncos oldalról… (Lőrinc Katalin előadása)

19.00 – 20.30 Vitafórum, kerekasztal beszélgetés (Moderátor: Cziboly Ádám)

Mennyiben alkalmazható a színházi nevelés módszertana a tánc területén? A vitafórum az elmúlt két konferencia záró beszélgetésein felmerült kérdések továbbgondolására kíván teret nyújtani. Ahogyan a táncelőadások is rendkívül sokfélék, úgy a színházi nevelési terület is az: számos formát, iskolát és irányzatot ölel fel. Hasznos lehetne azon gondolkodnunk, hogy a két terület különféle irányzatai hol és hogyan tudnak kapcsolódni; és mely esetben kevésbé. Vélhetően máshol vannak a kapcsolódási pontok pl. egy erősebb színházi dramaturgiára épülő táncszínházi előadásban, mint pl. egy klasszikus színházi konvenciókat dekonstruálni szándékozó “tiszta tánc” előadás során.

2018. október 6. szombat

10.00 – 13.00 Két párhuzamos workshop, (táncelőadásokhoz kapcsolható foglalkozások drámás és mozgásos eszköztárának megismertetése)

14.00 – 17.00 Két párhuzamos workshop, (táncelőadásokhoz kapcsolható foglalkozások drámás és mozgásos eszköztárának megismertetése)

(Workshop vezetők: Gyevi-Bíró Eszter, Szabó Réka, Romankovics Eda, Takács Gábor)

17.00 – 18.00 A konferencia zárása

2018. május 11-12. Trafó Kortárs Művészetek Háza

Tánc Színház Nevelés 2018 konferencia következő három alkalmának fő fókuszában az Imre Zoltán Program pályázatában támogatott táncszínházi nevelési és színházpedagógiai formák állnak. A májusi workshopon a táncelőadásokhoz kapcsolható felkészítő és feldolgozó beszélgetések, októberben  a táncelőadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó foglalkozások tervezésével és levezetésével, novemberben pedig a komplex táncszínházi nevelési előadások gyakorlatával foglalkozunk. Emellett továbbra is lehetőséget kapnak a tánctársulatok/intézmények saját színházi nevelési tevékenységük bemutatására. A konferencia Tudástár című sorozatában a területet tudományosan megalapozó, hasznos és inspiratív előadásokat hallgathatunk.  A későbbiekben kíváncsiak leszünk a szakírók, kritikusok, tánctagozat vezetők, döntéshozók véleményére. A workshopok vezetőinek körébe, a témákban jártas táncos szakembereket, alkotókat, társulatokat és színházi nevelési szakembereket kérünk fel, célunk, hogy minden alkalommal legyen érdemi lehetőség reflexiókra. A konferencián elhangzó előadásokból, a workshopok hozadékaiból jegyzet készül, melyet az év végén bocsátunk közre a konferencia résztvevőinek.

A konferencia projektvezetői:

  • Lőrinc KatalinDLA táncművész, egyetemi tanár
  • Cziboly ÁdámPhD, színházi nevelési szakember, kulturális menedzser
  • Szögi CsabaMA táncpedagógus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója
  • Takács Gáborszínész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely művészeti vezetője

május 11. péntek

14.00 Regisztráció

15.00 Megnyitó  Barda Beáta házigazda, a Trafó ügyvezető igazgatója köszönti a konferencia résztvevőit
Emlékeztető a konferencia első alkalmáról, történések, konklúziók, üzenetek

15.15 Kik vagyunk itt? – rendhagyó check in II. –  Szepes Anna és Török Tímea a Trafó Gondolat Generátor drámainstruktorainak vezetésével

16.15 – 17.15 Társulatok, intézmények prezentációi (Artman Egyesület, Zadam Társulat, Magyar Mozdulatművészeti Társulat)

17.30 – 17.45 Szünet

17.30 –  18.20 Tudástár
Dr. Mizerák Katalin (MTE) előadása
„Komplex művészetpedagógiai projektek életre hívása
az alapfokú- és középfokú művészeti iskolákban”.
Az előadóművészetek iránti érzékenyítés, az esztétizálás és a művészeti nevelés lehetőségei napjainkban.
Cziboly Ádám az alkalmazott színházi formákról

18.20 Szünet

19.20 Lilith – a Közép-Európa Táncszínház zártkörű előadása a konferencia résztvevőinek. Az előadásról ITT olvasható bővebb információ.  A résztvevők a szombati délelőtti workshopok keretében az előadáshoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó beszélgetés tervezésén és levezetésén fognak dolgozni.

20.15  Afterith– meglepetésprogrammal

május 12. szombat

10.00 – 13.00 Workshopok – két párhuzamos csoportban

Megajánlott téma: táncelőadáshoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó beszélgetés közös tervezése, az előző este látott táncelőadás kapcsán.

A workshopok célja, hogy a résztvevők általános ismereteket gyűjtsenek össze és szerezzenek meg a felkészítő és feldolgozó beszélgetés tervezése közben, amelyeket később bármilyen táncszínházi előadáshoz történő tervezés során hasznosítani tudnak.  Közben ismerkedés a forma sajátosságaival, a levezetés gyakorlatával pl. kérdezéstechnika, válaszok kezelése, mit kezdjünk a „néma osztállyal”, stb.

A két csoport vezetője: Romankovics Edit színházi nevelési szakember és Takács Gábor színész-drámatanár.

SZÍNHÁZ FELKÉSZÍTŐ / FELDOLGOZÓ VEZETETT BESZÉLGETÉSSEL
A színházi nevelési / színházpedagógiai programokban a színházi előadáshoz kapcsolódó vezetett beszélgetés többféle módon segítheti a nézőket a befogadás elmélyítésében. Irányulhat a színházi formanyelv, az előadás által használt színházi jelrendszer megértésére, felfejtésére. Segíthet az előadás által felvetett kérdések, központi probléma átgondolásában, támpontokat adhat a látott előadás megértéséhez. A vezetett beszélgetés elsődlegesen a köznevelésben érintettek számára készül, többnyire felkészült színházpedagógiai vagy színházi nevelési szakember (ritkábban az előadásban szereplő színész) vezeti, a nézőknek érdemi beleszólási lehetőséget biztosít a diskurzusban, megtervezett a menete, pedagógiai célokkal is rendelkezik és többször is megismételhető. Az előadást megelőző beszélgetés felkészítő jellegű, a nézők előzetes tudását, élményeit hívja elő, az előadás után zajló pedig a látottak feldolgozását segíti.(Színházi nevelési és színházpedagógiai kézikönyv Szerző: Cziboly Ádám, 2017)

13.00 – 14.00 Ebédszünet

14.00 – 16.00 Demonstrációk – a tervezett beszélgetések levezetése, prezentációk.

17.00  Reflexiók, összegzés lezárás

A programok helyszíneferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.
tancszinhazneveles@gmail.com

A programok helyszíne: Trafó Klub/Próbaterem/Trafó kávézó

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött.
tancszinhazneveles@gmail.com

 A Tánc Színház Nevelés 2018 című konferencia a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program támogatásával valósul meg.

2018. április 6-7. Bethlen Téri Színház

A táncszakma négy képviselőjének összefogásával – Bethlen Téri Színház, Trafó, Magyar Táncművészeti Egyetem, Nemzeti Táncszínház – Tánc Színház Nevelés néven négy alkalmas konferenciasorozatot szervezünk, melynek első alkalma 2018. április 6-7-én lesz színházunkban.

Konferenciasorozat a táncművészet területén megvalósuló színházi nevelési és színházpedagógiai tevékenységekről.  A konferenciát olyan táncművészeti alkotóknak, szakembereknek, tánctársulatoknak ajánljuk, akik táncszínházi előadásokhoz kapcsolódó színházi nevelési programokat valósítanak meg, vagy a jövőben szeretnének ilyet megvalósítani, de olyanoknak is, akik egyelőre csak tájékozódnának a téma iránt. 

A Tánc Színház Nevelés 2018 című konferencia első két alkalmának időpontjai:
I. 2018. április 6-7. Bethlen Téri Színház
II. 2018. május 11-12. Trafó Kortárs Művészetek Háza

A konferencia projektvezetői:
Lőrinc Katalin DLA táncművész, egyetemi tanár
Cziboly Ádám PhD, színházi nevelési szakember, kulturális menedzser
Szögi Csaba MA táncpedagógus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója
Takács Gábor színész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely művészeti vezetője

A konferenciasorozaton való részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs határidő előadóknak:
2018. február 28.
Regisztrációs határidő résztvevőknek:
2018. március 28.

Bővebb információ a tancszinhazneveles.wordpress.com honlapon vagy a Tánc Színház Nevelés facebook oldalon található.
A konferenciára jelentkezni az alábbi űrlapon lehet.

Az első alkalom helyszíne: Bethlen Téri Színház
Időpont: 2018. április 6-7.

Az első alkalom az ismerkedés és a résztvevők igényeinek felmérése jegyében zajlik. Fontosnak tartjuk, hogy a konferencia első alkalmán a résztvevők megismerjék egymást és a témához fűződő kapcsolódásukat, legyen közös tudásuk arról, hogy ki mit csinál ezen a területen manapság, és hogy megfogalmazhassák a további igényeket, kérdéseket, kialakítva ezzel a konferenciasorozat következő alkalmainak programját.

Program
Április 6. péntek
14:00 Regisztráció
15:00 Megnyitó
15:15 Kik vagyunk itt? – rendhagyó check in
16:15 Társulatok, intézmények prezentációi I.
17:35 Szünet
18:00 Társulatok, intézmények prezentációi II.
19:15 Szünet
19:30 Tengerpart – komplex drámaóra. A programot a konferencia fő témája inspirálta. A saját élményű foglalkozáson az együttgondolkodás megtapasztalását és élményként való megélését kínáljuk. A részvétel előképzettséget nem igényel. Vezetik: Takács Gábor és Kardos János, a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanárai.

A program várható vége 21.30

Április 7. szombat
9:30 Érkezés, regisztráció
10:00 Társulatok, intézmények prezentációi III.
11:00 Szünet
11:10 Társulatok, intézmények prezentációi IV.
12:30 Ebédszünet
14:00 Megérkezik a terminológiai robot – táncszakmai helyzetkép felrajzolása Cziboly Ádámmal és Takács Gáborral, a két nap során elhangzott prezentációkalapján. Itt és most mindenki hozzászólhat!
15:15 Szünet
15:30 World Café – a kollektív bölcsesség erejével, közös gondolkodás útján egy-egy kávéházi asztal mellett megfogalmazzuk, hogy mire is volna igénye a tánc szakmának ahhoz, hogy színházi nevelés/színházpedagógia a táncművészet területén érvényes, minden szereplőre ható, hatékony, sokak által használt, támogatott tevékenység legyen. A kávéházi asztalok gazdái a konferenciasorozat projektvezetői és az Imre Zoltán program kurátorai.
A kávéházat Cziboly Ádám vezeti.

A program várható vége 17:00 óra.

Saját színházi nevelési tevékenységük bemutatására az alábbi társulatok, intézmények és szakemberek vállalkoztak:
Duda Éva Társulat
Juhász Kata Társulata
Győri Balett
PR-Evolution Dance Company
Hodworks
FlamenCorazonArte Táncszínház
FrenákPál Társulat
Adamovich Ferenc, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem
Tünet Együttes
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Hagyományok Háza
Közép Európa Táncszínház
Duna Táncműhely – Káva Kulturális Műhely
Nemzeti Táncszínház

A konferenciasorozat következő alkalma és helyszíne:
május 11-12. Trafó Kortárs Művészetek Háza
A konferencián való részvételhez regisztráció szükséges, szeretnénk, ha mindenki beférne.

A konferencia ideje alatt a szomszédos HARI kebab 15%-os kedvezményt ad az ételeiből, és a színház büféje is nyitva lesz.

További információ: tancszinhazneveles@gmail.com

A Tánc Színház Nevelés 2018 című konferencia a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program támogatásával valósul meg.