Párbeszéd koncertek

Párbeszéd koncert első évad

Párbeszéd koncert 2.0

Párbeszéd koncert 2.0 – 2018
– zene határok nélkül –

Kemény Zsófi és Szirtes Edina Mókus koncert

a slam poetry, a hegedű, az ének és a komolyzene találkozása a széki népzenével

Kemény Zsófi és Szirtes Edina Mókus február 10-i koncertjével indulnak újra a Párbeszéd koncertek. A nem mindennapi páros most először lép együtt színpadra.
A tavasz folyamán összesen hat Párbeszéd koncertet tartunk; Kemény Zsófi és Szirtes Edina Mókus után március 3-án Nagy János és Szokolay Dongó Balázs, március 28-án pedig Mogyoró Kornél és Ölvedi Gábor párosa lép föl.

Éppen egy évvel ezelőtt, Dresch Mihány és Tintér Gabriella koncertjével indítottuk útjára Párbeszéd sorozatot. A koncertek fellépői valódi zenei párbeszédbe kezdenek, hiszen más-más zenei világból érkeznek, más és más hangszeren játszanak vagy műfajt képviselnek. A koncerteket összeköti egy népzenei motívum, ami Halmos Béla széki gyűjtéséből való, mégsem népzenei koncertekre kell számítani, hiszen a zeneművészet majd’ minden ága képviselteti magát; a tavaszi koncerteken a világzene, a jazz, a magyar vagy éppen görög népzene éppúgy képviselteti magát, mint a slam poetry vagy a klasszikus zene.

Kemény Zsófi 1994-ben született Budapesten. 10 éve lép fel dalszerző-előadóként, 17 éves kora óta pedig rendszeresen slammerként. Három könyve jelent meg, jelenlegi zenei projektje a Sophie Hard nevű rapformáció.

Szirtes Edina Mókus Artisjus és Fonogram díjas előadó, zeneszerző. Rendszeres fellépő a Művészetek Palotájában, ahol 2012-ben az év legjobb koncertjét adta; 2017-ben a Művészetek Völgyében önálló összművészeti udvara volt.
Országszerte játszott színdarabok zeneszerzője, irodalmi művekhez komponál zenét, mely utóbbi adja a mostani koncert alapját.

Koncertek 2018:
február 10. szombat 19.00 Kemény Zsófi – Szirtes Edina Mókus
március 3. szombat 19.00 Nagy János – Szokolay Dongó Balázs
március 28. szerda 19.00 Mogyoró Kornél – Ölvedi Gábor
április 21. szombat 19.00 Pandzarisz Dina – Tálas Áron
május 14. hétfő 19.00 Ferenczi György – Csoóri Sándor Sündi

2017 februárjában új zenei sorozat elindítására vállalkoztunk. A Párbeszéd koncertsorozat a hazai dzsesszélet kiemelkedő alakja, Dresch Mihály (szaxofon, furulya) és az elementáris hangú énekes, Tintér Gabriella nem minden napi zenei barangolásával indult útjára.

Tintér Gabriella Tinti:
„Nagyon örültem, amikor Szögi Csaba barátom felkeresett azzal, hogy szeretne egy párbeszédes koncertet létrehozni, melyben két, más zenei világból érkező előadóművész kommunikál egymással és a közönséggel. Dresch Misivel fogjuk ezt a csodálatos zenei barangolást véghezvinni: különböző zenei stílusok, népdalok eredetiben és kicsit másképpen is. Egy nagyon érdekes fúzióban lesz részünk. Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel!”

A Párbeszéd koncertekről:
Két kiváló muzsikus, különböző hangszerek, más-más élethelyzet és zenei világ – a színpadon pedig megszületik, ami addig sehol sem volt hallható. A havi rendszerességgel megrendezendő koncertek mindegyike valódi zenei kuriózumnak ígérkezik, amik egyszeriek és megismételhetetlenek. Az esteket összeköti egy, a művészek által választott zenei motívum is, amely Halmos Béla széki gyűjtésében található. Mégsem klasszikus népzenei koncertekre kell számítani, hiszen az előadók között a zeneművészet majd’ minden ága képviselteti magát.

A felkért muzsikusok között van jazz és kísérleti zenész, rádiós műsorvezető, Junior Prima díjas, Népművészet Ifjú Mestere, Liszt díjas, Érdemes és Kiváló művész, vagy éppen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi vagy volt hallgatója.
A Párbeszéd sorozat tanácsadó-szerkesztő stábjában pedig olyan elismert szakemberek, mint Gombai Tamás és Lázár Zsigmond.

A koncertsorozat az NKA Halmos Béla program támogatásával valósul meg.

2017-es év koncertjei:

február 28.
Az első hang – Tintér Gabriella (ének) és Dresch Mihály (szaxofon)

március 28.
Papp Endre (brácsa) és Péter Tamás (hegedű)

április 18.
Ágoston Béla (szaxofonok, steel drum, ütőgardon, duda, brácsa) és Szabó Dániel (cimbalom)

május 23.
Túri Luca (hegedű) és Csenki Zalán (koboz)

szeptember 26.
Garami Gábor (ütős) és Bede Péter (fúvós)

október 17.
Cserta Balázs (fúvós) és Eredics Salamon (fúvós)

november 14.
Tóth Ádám (hegedű, brácsa) és Lipics Viola (hegedű)

december 11.
Danhauser Pál (hegedű, brácsa) és Sztankovszky Domonkos (hegedű, brácsa)