Menü Bezárás

Lackfi János: Hinták – Kariatida Alkotócsoport

A Hinták vagy érzékenyen pedzegeti azokat a tabukat, amelyek minden szülő- gyermek páros közt megjelennek, vagy éppen kőkeményen tolja a közönség arcába az addig visszafojtott fájdalmakat, a hitünkben való megingás súlyos terhét, majd a visszatalálást Istenhez, a haragot és a megbékélést.

Lackfi János a kortárs magyar irodalom méltán egyik leghíresebb és legolvasottabb szerzője. Hinták című darabját, mely alapját valós események adják, két erdélyi származású, jelenleg Magyarországon élő színművésznő, Tarjányi Krisztina és Molnár Enikő, egy fiatal kortárs zeneszerző, Varga Abigél, egy erdélyi grafikus, Ilyés Mariann, valamint egy cselló- és egy fuvolaművész vitték színpadra. 

Játsszák: Molnár Enikő, Tarjányi Krisztina Irma 

Cselló: Agárdi Eszter
Fuvola: Pethő Rebeka
Zeneszerző: Varga Abigél
Bevezető kiállítás/illusztráció: Ilyés Mariann  

Társulatról: Olyan nők életéről készülő összművészeti előadások-, felolvasószínházi-, zenés-irodalmi estek és előadásokat követő feldolgozó foglalkozások létrehozása, akiknek életereje megkérdőjelezhetetlen és életük felmutatja az eddig leírt női attribútumok értékét.
Előadásainkban azt is vizsgálni szeretnénk, hogy mi okozza a nő összeroskadását és keressük, hogy hogyan tölthetné be apotropaikus (óvó; rontás ellen védő; bajelhárító) szerepét.  

A Kariatidákat azért választottuk az általunk képviselni kívánt irány szimbólumának, mert ezek a klasszikus szépségű, nemes tartású nőalakok jól láttatják azt, amivel azonosulni tudunk.
Optimális egyensúlyt mutat teherhordó szerepük és finomságuk.
Erejük és szépségük a test és lélek harmóniáját láttatják. Bár első ránézésre hasonlónak tűnnek, mindegyik más, így a női lélek sokszínűségét is megjelenítik.  
A logónk előterében látható nemes tartású nő mögött rejtve húzódik meg az oszlop súlya alatt összetört nő: csak a ruhájának kilógó részét látjuk, ő Auguste Rodin A pokol kapuja című domborművén található.

Az előadást Erzsébetváros Önkormányzata támogatja.

dátum

2023. szept. 20.
Expired!

időpont

19:00 - 20:40

További információ

Regisztráció
kategóriák
Regisztráció