Menü Bezárás

Közép-Európa Táncszínház: 30 éves a V4 – Ifjú Koreográfusok Fóruma

Magda Skowron The Lungs of the Earth című munkabemutatója a 10. Sissi Őszi Tánchét keretében

Az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF) a Közép-Európa Táncszínház (KET) kivételes tehetséggondozó és –kutató programja, melynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása, a fiatal koreográfusok helyzetbe hozása. Az IKF nyílt pályázatán 2021-ben ismét két nyertest hirdetett a KET, ezzel három lengyel vendégkoreográfusnak adva lehetőséget az alkotásra. Jelentkezésük bebizonyította, hogy az újító elképzelés határokon átívelő, szükséges kezdeményezés.  

A közös munka sikerességének köszönhetően a KET úgy döntött, hogy a társulat folytatja a velük való együttműködést és meginvitálja a fiatal koreográfusokat, hogy immár személyesen, bővítsék ki egy-egy egész estés előadássá tavalyi kreációjukat. A mostani alkalommal Magdalena Skowron, a Krakkói Táncszínház koreográfusa és táncosa The Lungs of the Earth címen készíti el munkabemutatóját, melyet a SŐT7 nyitónapján láthat a közönség.  

Magda Skowron: The Lungs of the Earth  

A The Lungs of The Earth című előadás a növények, különösen a fák mozgásával, jelenlétével és légzésével kapcsolatos témákat jár körbe. Egy olyan világból építkezik, mely szavakkal nem írható le egyáltalán. A táncosok a testükön és érzékeiken keresztül próbálják megtapasztalni a növényekben zajló folyamatokat: a levegővel kombinált mozgás, a lélegzet elmélyítése, a sóhajtás, a fák közötti kapcsolatok, az oxigén és a sejtlégzés vagy az anyaság az ember-növény kapcsolatban. Az előadás a mozgáson keresztül próbálja meg kifejezni a fák világban való jelenlétét, a környezetre való hatásukat vagy épp a fák „bátortalanságának” jelenségét. A kutatáshoz Eduardo Coccia The Life of Plants című könyvének szövegei nyújtottak inspirációt.  

„A lélegzet nemcsak mozgásban lévő levegő, hanem villanás, felfedezés, a kinyilatkoztatás eszköze. Logosz, nyelv, okozat. Minden élőlény lélegzete maga a növény, a világ: lélegzet. Egy ritmikus mozgás, egy szabályos és fáradhatatlan, zaj nélküli csendes hullám ez, mely elmegy a horizont határáig, majd visszatér hozzánk, hogy testünkbe ütközzön, hogy nagy robajjal feltöltse tüdőnket. Minden ismétlés, elmélyülés és változás, magában a lélegzetben történik.” / Eduardo Coccia / 

Előadók: Barna Krisztián, Bozsányi Liliána, Dabóczi Dávid, Gyevnár Réka, Joó Renáta, Ungi Krisztián és a KET gyakornokai, a Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc Tanszékének hallgatói: Bársony Boglárka, Kisbakonyi Edmond, Lentulai Hanna
Fény: Fogarasi Zoltán és Mádi László
Zene: Özgür Ede (TR)
Koreográfus: Magdalena Skowron (PL)

www.cedt.hu

dátum

2021. nov. 20.
Expired!

időpont

19:00 - 19:40

Jegyár

2 500Ft

További információ

Jegyvásárlás
Jegyvásárlás