Menü Bezárás

Kovács Domokos: Dancing on a Grinder – 10. Monotánc Fesztivál

nonverbális fizikai bábszínház

Egy légzőgyakorlat során ébredtem rá, hogy egész életünk során folyamatosan szexuális kapcsolatot létesítünk a levegővel. A levegő belégzéskor belénk hatol, majd a kilégzésnél távozik. Ebben az együttlétben mi, emberek töltjük be a passzív, befogadói szerepet és a levegő az aktív, cselekvő fél. Más szemszögből viszont éppen a levegő tekinthető passzívnak, hiszen csak leköveti a tüdő mozgását. A levegő ki van szolgáltatva a tüdő munkájának, ahogy a tüdő is folyamatos függésben van a levegőtől: annak hiányában végleg leáll. Éppen ezért nehéz meghatározni, hogy ebben a kapcsolatban ki az „aktívabb” fél. A behatolásban vagy a behatolást lehetővé tevő megnyílásban vagyunk kiszolgáltatottabbak?

Az előadás azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a tradicionális férfi-női szerepek egy párkapcsolat dinamikáját. Mennyire predesztinálják a kapcsolati erőviszonyokat a társadalom által elvárt, hagyományos szerepkörök? Elkerülhetetlen a dominanciabeli különbség, vagy képesek vagyunk egyenrangú partnerekként együtt létezni? Az előadás a heteronormatív szerepek és minták jelenlétét két férfi kapcsolatán keresztül mutatja be, akik látszólag függetlenek a nemi szerepek által kirajzolt hierarchiától, mégis nehezen tudnak szabadulni tőle. Mindezt a kortárstánc és a bábszínház kettőséből született új forma, a fizikai bábszínház nyelvén.

Látvány: Kárpáti Panna
Zene: Vranik Krisztián
Dramaturg: Nagy Orsolya
Fény: Váradi András
Konzulens: Fejes Kitty
Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa
Produkciós asszisztens: Erdélyi Adrienn
Produkciós manager: Gáspár Anna

Rendező-koreográfus, előadó: Kovács Domokos

Kovács Domokosról:
“1993. november 23-án születtem. 2017-ben végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen bábszínészként, Meczner János és Tengely Gábor osztályában.
Az egyetem elvégzése óta szabadúszóként dolgozom az ország különböző városaiban illetve külföldön, színészként, táncosként és koreográfusként egyaránt. A munkáimban leginkább a bábszínház és a tánc vegyítésével valamint az ebből létrejövő új formanyelvvel, a fizikai bábszínházzal kísérletezem.”

Facebook esemény 

dátum

2022. ápr. 27.
Expired!

időpont

19:00 - 19:45

Jegyár

2 500Ft