Menü Bezárás

Dialóg n.o.: A bőgős fia meg az ördögök 

A Vendégváró Fesztivál keretén belül.

Pajzán mesélőszínházi előadás  

A Dialóg nonprofit szervezet ezúttal nem a tőlük megszokott, szlovákiai magyar társadalom történetének bizonyos epizódjait dolgozza fel, hanem népmesei motívumokkal tarkított kortárs történetet állít színpadra.

A társulat a mesélőszínház műfajának eklektikus darabján keresztül a mára avitt, csupán egy letűnt kor távoli lenyomatának számító népmese motívumainak kortárs szöveggé, színházzá való alakítását tűzte ki céljául.  

A bőgős fia és az ördögök című Illyés Gyula által gyűjtött népmese Soóky László átiratában megtelik élettel, játékkal, huncutsággal. Összeköti a népmesét a mával, s kiszabadítja a történetet abból az előítéletből is, hogy a népmesék célcsoportja csakis a gyerekközönség. Épp ellenkezőleg: ezt a mesét felnőtt nézőink számára ajánlják az alkotók.

A történet ismert, a stílus és a forma viszont szokatlan. Ennek oka pedig a csodálatos magyar nyelvvel való tobzódó játék. Az a népmesei hagyományaink alapján természetes, hogy a legkisebb fiú elindul és a mese végén a legkisebb fiú elnyeri a királylány kezét. Az indulás és a végkifejlet közötti út azonban nem hétköznapi, nem hétköznapiak a fordulatok, és nem hétköznapi például az sem, ahogyan a Jóisten viszonyul a főhőshöz: civil a civilhez, ember az emberhez, lélek a lélekhez.  

Mesélő: Lajos András 
Rendező: Fandl Ferenc 
Látvány: Hircsu Mariann 
Dramaturg: Varga Emese 
Szerző: Soóky László 

Az előadás létrejöttét a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

A Dialóg n. o. 2016 márciusában alakult meg azzal a céllal, hogy olyan szlovákiai magyar kulturális projekteket hozzon létre, melyek témájuknál, vagy műfajuknál fogva perifériára szorultak. A Dialóg elsősorban a színház, előadó-művészet és a film területén keresi azokat a határterületeket, témákat, lehetőségeket melyeket a struktúrán belül a színházi intézmények szervezési és anyagi okok miatt nem tudnak felvállalni.

“Célunk, hogy párbeszédet alakítsunk ki azok között az alkotói csoportok között, melyek a szlovákiai magyar színházi közösségen belül kissé elszigetelődtek. Ez jelentheti olyan előadások létrehozását, melyekben a színházi közeg különböző szegmenseiből érkező alkotókat „boronálunk össze” egy-egy produkció erejéig, akik egyébként nem találkoznának az intézményesített színházi rendszerben.”

A Dialóg tevékenységének fontos része a szlovákiai magyar dráma menedzselésének felvállalása is. A szlovákiai magyar szerzők műveinek bemutatása, valamint a drámapályázatok segítették a folyamatot, melynek eredményeképpen a szlovákiai magyar dráma helyzete megerősödött. Ha nem is bukkant fel egy új drámaíró generáció, de a téma visszakerült a közbeszédbe.

“Másik fontos célkitűzésünk, hogy lehetőséget teremtsünk a párbeszédre az alkotók és az egyes színházi területek között. Ebből a célból szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket hoztunk létre, és 2019-ben és 2023-ban megszerveztük az ALTERNATÍVA – független színházi szemle elnevezésű rendezvényünket.”

dátum

2024. febr. 27.
Expired!

időpont

19:00 - 20:10

Jegyár

4 500Ft

További információ

Jegyvásárlás
Jegyvásárlás