Menü Bezárás

A halhatatlanság országa – Fabók Mancsi Bábszínháza

népmese bábokkal

A Magyarországi Bábszínházak X. Találkozójának (2010) díjazott előadása.

Gazdag népmesekincsünk mindegyike szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet- Halhatatlanság Országa?

Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével, végül célba ér. Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot tölt el, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért…”

Előadják: Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád
Díszlet: Mátravölgyi Ákos
Bábok: Opra Szabó Zsófia és Lellei Pál
Rendező: Fabók Mariann

Az előadást játékos bábtechnikai bemutató és hangszersimogató követi.

Fabók Mariann:
“2008-ban végeztem a Színművészeti Egyetemen. Ezt követően hat évig a Miskolci Nemzeti Színház színésze voltam. Nagy hálával tartozom az életnek, hiszen szebbnél szebb feladatokkal ajándékozott meg az itt eltöltött idő. 2014. óta szabadúszó lettem, és Zsámbékot választottam lakhelyül.

Színészi tanulmányaim során véletlenszerűen rám talált a bábozás – bár én magam nem hiszek a véletlenekben – és ez a találkozás olyan intenzíven érintett, hogy a mai napig szívügyem maradt. Úgy éreztem, ha a sors úgy hozta, hogy megtanulhattam ezt a mesterséget, akkor élnem is kell ezzel a tudással.

Rég dédelgetett álomként 2009-ben bemutathattam A halhatatlanság országa című első önálló vásári bábjátékomat. Népmesei forrásokból dolgoztam. Megpróbáltam a mesemondást, bábozást és népi éneklést ötvöző előadásommal a „gyökereket és szárnyakat” egyszerre keresni: Egy újszerű, felhőtlenül humoros játékot létrehozni, vigyázva azonban a mesében rejlő ősi tudás sértetlenségére.

A bábjáték fogadtatása – gyermekek, s felnőttek részéről egyaránt – minden várakozásomat felülmúlta. 2010-ben, Kecskeméten, a Bábszínházak X. Találkozóján a szakmai zsűri díjjal jutalmazta. Szép megerősítése volt ennek a választott útnak, amire épphogy csak ráléptem.

A folytatás jegyében született meg Fabók Mancsi Bábszínháza, Ez az egy személyes vándorszínház igazán 2013- ban teljesedett ki, mikor is megismerhettem férjemet, s közös munkába foghattunk. Keresztes Nagy Árpád élő népzenei kíséretének, s az előadások születése körüli alkotó- társi munkájának köszönhetően találta meg színházunk, igazi hangját.”

www.fabokmariann.hu

dátum

2021. szept. 19.

időpont

10:00

Jegyár

1 600Ft

További információ

Jegyvásárlás
kategóriák
Jegyvásárlás