Menü Bezárás

Tiszta szívvel – Pécsi Művészeti Szakgimnázium

Mikor:
2019. 11. 21. @ 19:00 – 20:00
2019-11-21T19:00:00+01:00
2019-11-21T20:00:00+01:00
Költség:
2000 Ft

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium előadása

A SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) programja

József Attila szerelmeihez és édesanyjához kapcsolható az előadás, kapcsolódó érzéseit veszi górcső alá a tánc és a színház formanyelvének összekapcsolásával.  A színpadon kart karba öltve jelenik meg a tánc és a költészet, kiemelve Vágó Mártát, Szántó Juditot, Marton Mártát, Gyömrői Editet, valamint Kozmutza Flórát és a Mamát. A hozzájuk írt költeményeket, a József Attilát „életre táncoló” növendékek hangosítja ki.
A költő és szerelmeinek, valamint édesanyjához fűződő fordulatai szabják meg az előadás ívét, mintegy időrendben haladva. A néző előtt filmszerűen megelevenedik a ,,múzsa-függő” József Attila sorstörténete. A vágyott nőben önmaga jobbik felét kereső, boldogsághajszoló, kudarchalmozó költő többnyire a „lelkeket tükröző” szemeken, az egymásba kapcsolódó tekinteteken keresztül közelített verseiben a szeretett lény szívéhez. Az előadásban olyan meghatározó és mindenki számára ismerős versek csendülnek fel, mint például a Mama, Gyermekké tettél, Kései sirató, Kész a leltár és az Óda.
Az előadás tisztelgés a költőóriás előtt, valamint kísérlet a tánc és a költészet kapcsolatának színházi formanyelvre való adaptálására.

József Attila – Horváth Norman
Mama – Mátyás Flóra
Vágó Márta – Horváth Réka
Szántó Judit – Pete Csenge
Marton Márta – Rónaki Nina
Gyömrői Edit – Pintér Rebeka
Kozmutza Flóra – Kis Jana
József Jolán – Hegedűs Luca
József Etelka – Balogh Molli
Végzet – Dimák Gréta
Valamint: Steingruber Nikolett, Varga Bence, Véber Melani, Kerényi Tamara, Karsai Lúcia, Jónás Dzsenifer, Molnár Sára, Nyilas Emese, Farkas Panna, Jaks Jázmin, Szorre Dorka
Koreográfusok: Kerekes Soma Lőrinc, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Ujvári Katalin
Próbavezető: Kovács Zsuzsanna, Lovas Pál
Rendező-koreográfus: Szabó Márton

Az előadás hossza 58 perc.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium 1957 óta a tehetséggondozás, a művészi alkotómunka műhelye, ahol 1974-ben megalakult az ország első középfokú színházi és modern táncművész képzése. Célja olyan képzést nyújtani, melyben az iskolai tudás értéke a művészeti szaktudás, az általános műveltség és a kompetenciák egyensúlyán alapszik. Az ország minden tájáról érkeznek növendékek, hogy kiváló művésztanárokkal, mesterekkel dolgozzanak együtt. A táncművészet területén kimagasló tehetségű növendékek sikeres életpályája támasztja alá azt a tényt, hogy az iskola minden tevékenysége a tehetséggondozás folyamatának elősegítése köré szerveződik.

Sissi Őszi Tánchét
November 16. és 24. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivált a hetedik kerületben.
A program idén ismét a vidéki – miskolci, egri, dunaújvárosi és kecskeméti – táncműhelyeket állítja fókuszba, de a meghívottak közt szerepel az alig több mint egy éve alakult Székesfehérvári Balett Színház is.
Kiemelt figyelmet kapnak idén a fiatal tehetségek és az ifjú közönség megszólítása, így a programban szerepel egy tánc/színházi nevelési előadás, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium estje, a fesztivál zárásaként pedig a Közép-Európa Táncszínház érkezik az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma bemutatóval.

További információ:
www.facebook.com/bethlenszinhaz
www.pecsimuveszeti.hu
sot7fesztival.blogspot.com

Jegyek:
+36 1 999 0661
jegy@bethlenszinhaz.hu