Menü Bezárás

Találkozások tehetségprogram

2015 tavaszán indította útjára a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások tehetségprogramot. A program célja, hogy a Bethlen Téri Színház hű maradjon szlogenjéhez miszerint; „…ahol a múlt és jelen randevúzik.” A programban található előadásokban két generáció találkozik egymással a színpadon: egy hosszú évek, évtizedek óta a pályán lévő elismert művész, illetve egy lelkes fiatal tehetség, aki szakmai tudása és alázata a mellette szereplő nagy elődhöz méltó.

Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg 2016-ban: Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást mutattuk be Gőz Istvánnal és Grisnik Petrával, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét Eke Angélával és a Kossuth-díjas Zsótér Sándorral.

A második pályázat eredményeként jött létre az Egy fiú Boszniából Botos Éva és Jászberényi Gábor előadásában, Lazici Noémi rendezésében, majd a Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darab Cseh Judit rendezésében, a Kossuth-díjas Tordai Teri és Horváth Lili főszereplésével.

A 2018-ban két bemutatót láthatott a közönség: Vadász Krisztina Viszontlátás című rendezését Márton Andrással és Barna Lillával, 2018. április 11-én, a költészet napján pedig egy versszínházi estre került sor Szívlapát címmel Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna rendezésében. A kortárs versekből készült előadásban Igó Éva és Zoltán Áron látható.

A 2019-es év első felében két újabb bemutató készült a tehetségprogram keretében: Csábi Anna rendezésében Az utolsó tűzijáték, melyben a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya és Földes Eszter aratott sikert, Cortés Sebastián pedig saját írásából állította színpadra a Dajkamese című előadást. Szereplők: Nyakó Júlia és Kovács Domokos.

 2021 tavaszán, alkalmazkodva a járványügyi helyzethez, ONLINE színházi vagy összművészeti produkciók létrehozására írtunk ki pályázatot, így láthatta a közönség Ivanics Tamás rendezésében a Csókol anyád! című előadást, a Halhatatlanok társulatának tagja, Vándor Éva és Szalai Ádám előadásában.

A koronavírus járvány enyhülésének köszönhetően 2021 augusztusában közönség előtt mutathattuk be a GRANE-Képzelgések Peer Gynt nyomán című előadásunkat. Különlegessége, hogy igazi családi produkció született a Bethlenben; a rendezői székben Blaskó Borbála foglalt helyett; a főszerepet a Nemzet Művésze, Blaskó Péter alakította, mellette fia, Blaskó Bence is fontos szerepet játszott a darabban. A női főszerepet Szilágyi Ágota keltette életre.

A Bethlen Téri Színház technikai felszereltsége lehetővé teszi, hogy stúdiószínházi körülmények között olyan látványos produkcióknak adjon otthont, melyek ötvözik a színház, a mozgásszínház és a cirkusz műfaji elemeit is, így elindítottuk Találkozások – ÚJCIRKUSZ tehetségprogramunkat is, ebben partnerünk az Inspirál Cirkuszközpont.

Ebben a szellemben készült Louise és Daniel Relle – FlexonCirc: unfold/untold – kiteregetni című előadása. A létrejöttében Edgardo González Calafell, Gaál Anna, Hámor Anna és Upor László segített. Ezt követte Zoletnik Sophie: Bab(a) című újcirkuszi előadása, mentora Egyed Beáta volt.

2022-ben zajos sikert aratott két spanyol művész, Marta Matovelle and Eva Mora: La Prima című előadása, mentoruk a Bab(a) című előadás művésze, Zoletnik Sophie volt. 

A Bethlen és a Manna 2021 tavaszán is meghirdeti Találkozások pályázatát, de alkalmazkodva a jelenlegi körülményekhez, ezúttal ONLINE színházi vagy összművészeti produkciók létrehozására. Újdonságként pedig elindítjuk a Találkozások – ÚJCIRKUSZ tehetségprogramot is, ebben partnerünk az Inspirál Cirkuszközpont.

Részletek:
Találkozások – ONLINE
Találkozások – ÚJCÍRKUSZ

Korábbi pályázati felhívások

Előadók: Marta Matovelle és Eva Mora
Mentor: Zoletnik Sophie
Alkotók: Marta Matovelle és Eva Mora

Bemutató: 2022.05.26.

Játsszák: Vándor Éva és Szalai Ádám
Mentor rendező: Gáspár Ildikó
Rendező: Ivanics Tamás

Bemutató: 2021.09.27.

Játsszák: Blaskó Péter, Szilágyi Ágota
 és Blaskó Bence
Rendező-koreográfus: Blaskó Borbála

Bemutató: 2021.08.26.

Előadók: Zoletnik Sophie, Lennart XX
és Lennart Paar 

Mentor: Egyed Beáta
Alkotó: Zoletnik Sophie

Bemutató: 2021.06.24.

Alkotó-előadók:
Louise Relle
és Daniel Relle

Bemutató: 2019.10.22.

Játsszák: Nyakó Júlia és Kovács Domokos
Mentor rendező: Hargitai Iván
Rendező: Cortés Sebastián

Bemutató: 2019.10.22.

Játsszák: Udvaros Dorottya és Földes Eszter
Mentor rendező: Jordán Tamás
Rendező: Csábi Anna

Bemutató: 2019.01.08.

Játsszák: Igo Éva és Zoltán Áron
Mentor rendező: Hegedűs D. Géza
Rendező: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna

Bemutató: 2018.04.11.

Játsszák: Márton András és Barna Lilla e.h.
Mentor rendező: Vajdai Vilmos
Rendező: Vadász Krisztina e.h.

Bemutató: 2018.01.17.

Játsszák: Tordai Teri és Horváth Lili
Mentor rendező: Mészáros Márta
Rendező: Cseh Judit

Bemutató: 2017.02.03.

Játsszák: Botos Éva és Jászberényi Gábor
Mentor rendező: Szikszai Rémusz
Rendező: Lazici Noémi

Bemutató: 2016.12.21.

Játsszák: Eke Angéla és Zsótér Sándor
Mentor rendező: Zsótér Sándor
Rendező: Szilágyi Bálint

Bemutató: 2016.06.30.

Játsszák: Gőz István és Grisnik Petra
Mentor rendező: Jordán Tamás
Rendező: Valcz Péter

Bemutató: 2016.04.08.