Találkozások

Találkozások

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület pályázatot írt ki fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is.
Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjasGrisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.
A Találkozások második bemutatójának rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítják. Zsótér nemcsak a férfi szerepet formálja meg, de a mentor rendező is egyben.

A 2016/2017-es évadban elsőként a délszláv háború idején játszódó Egy fiú Boszniából című előadást rendezte a nagyváradi Lazici Noémi, Botos Évával és Jászberényi Gáborral. Az előadás különlegessége, hogy Jászberényi Gábor tizenhárom évvel ezelőtt a 14 éves Miradot alakította a magyarországi ősbemutatón. A Találkozások negyedik bemutatójára, a Cseh Judit rendezte Nőkből is megárt… című előadásra 2017 februárjában került sor. Pataki Éva saját, nagy sikerű regényéből írt színdarabot, amelyben a Kossuth-díjas Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a színpadon is anya-lánya szerepben láthatók.

2017 januárjában mutattuk be a tavalyi pályázat egyik nyertesének előadását. Vadász Krisztina David Mamet két darabjából, a DarkPony és a Reunion című drámákból hozta létre a Viszontlátás című előadást, Márton András és Barna Lilla e.h. főszereplésével. Mentora Szikszai Rémusz.

Április 11-én, a magyar költészet napján került sor a legfrissebb Találkozások produkció bemutatóra Igó Évával és Zoltán Áronnal. A Szívlapát című versszínházi esten 20 kortárs magyar vers hangzik el – nem konvencionális módon -, az azonos című versantológiából válogatva. A rendező páros Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna, mentoruk Hegedűs D. Géza.

A 2015/2016-os évadban megvalósult előadások:


Mary és Max
(rendező: Valcz Péter)
bemutató: 2016. április 8.

Peter Handke: Az aranjuezi szép napok (rendező: Szilágyi Bálint)
bemutató: 2016. június 30.

A 2016/2017-es évadban megvalósuló előadások:

Ab de Bont: Egy fiú Boszniából (rendező: Lazici Noémi)
bemutató: 2016. december 21.

Pataki Éva: Nőkből is megárt… (rendező: Cseh Judit)
bemutató: 2017. február 3.

Nőkből is megárt… Találkozás Tordai Terivel és Horváth Lilivel

Február 3-án mutatja be a Bethlen Téri Színház és a Manna a Nőkből is megárt… című előadást, ahol Tordai Teri és lánya, Horváth Lili újra egy színpadon láthatók. Az anya-lánya történet ősbemutató is egyben, Pataki Éva sikeres, több kiadást megért könyvéből, a Nőből is megárt a nagymama! regényéből készült színpadi művet Cseh Judit rendezi, aki így mesél a készülő előadásról:
Egy anya-lánya történet arról, hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Hogy mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? Pataki Éva szavait idézve: “Mert az ember kívülről ugyan öregszik, de van egy belső mag, az “én”, ami szabadon kószál a testtől függetlenül.”
Ebből az előadásból megtanulhatjuk, hogy merjük kimondani, ha valami már elmúlt; hogy ne féljünk találkozni új helyzetekkel… és hogy az életben az egyik legfontosabb dolog a humor.

Találkozások
A Nőből is megárt… a Találkozások sorozat negyedik bemutatója. A Bethlen Téri Színház és a Manna két éve indította útjára Találkozások nevű tehetséggondozó programját, ahol fiatal, pályakezdő rendezők mutathatnak be kétszereplős darabokat, maguk mellé mentornak egy tapasztalt rendezőt választva. A Nőkből is megárt… rendezője, Cseh Judit Mészáros Márta filmrendezőt kérte fel mentornak.

Nőkből is megárt…
Játsszák: Tordai Teri és Horváth Lili
Mentor rendező: Mészáros Márta
Rendező: Cseh Judit
Bemutató: február 3. Bethlen Téri Színház

Egy fiú Boszniából

2016. december 21-én mutatta be a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások tehetséggondozó program harmadik előadását. Az Egy fiú Boszniából című kétszereplős darabban Botos Éva és Jászberényi Gábor láthatók a színpadon.

A Találkozások 2016 pályázat egyik győztese Lazici Noémi Nagyváradon élő rendező, aki kolozsvári és marosvásárhelyi munkái után most először rendez Magyarországon.
Noémi pályázatában a boszniai háborúval foglalkozó kortárs holland darabot választotta azzal a céllal, hogy a korunk népbetegségévé vált közönyösségre hívja fel a figyelmet.
„Régóta foglalkoztat az emberek sajnos egyre inkább növekvő tendenciája a közöny felé. Keresem az okokat, próbálom megmozgatni azon elrejtett, már-már absztrakt fogalmat, amit empátiának nevezünk, kísérletet teszek arra, hogy megfejtsem hiányának okait.” – írta Lazici Noémi a pályázatában.

Az Egy fiú Boszniából hősei egy házaspár, Djuka és Fazila, akik Boszniából menekültek Hollandiába. A nyugat-európai város egy hatalmas irodaházának ablakában olvassák egyetlen élő rokonuk, a 14 éves Mirad leveleit. Valójában az unokaöcs, Mirad nézőpontjából, levelei és naplója által ismerjük meg az 1992-1995. közt történteket. Tökéletesen dokumentált szöveg, ahol az események konkrét helyekhez, dátumokhoz, helyzetekhez és eseményekhez vezetnek minket.
Bármikor bármi megtörténhet, nem számít, hogy éppen a világ mely pontján állunk…

A darabot mindeddig egyetlen egyszer, 2005-ben mutatták be Magyarországon. Abban a feldolgozásban Jászberényi Gábor a kisfiú szerepét játszotta, így különleges élmény számára most egy másik szerepet megformálni.