Műsor

dec
17
vas
Borbáth Péter – Bodor Panna: Sündör és Niru
dec 17 @ 10:00 – 12:00

napvadászat egy részben

A Manna Produkció előadása az Ugródeszka sorozat keretében

bábos fantasy, kortárs mese

Sündör és Niru frizbije átrepül a kerítésen. Mikor utána másznak, felfedezik a Csillanó Fém Birodalmát, ahol fényállatkák pislákolnak, és zajgyerekek csörömpölnek. Sündörön elhatalmasodik a fények iránti vágy, és barátját hátra hagyva útra kel, hogy megszerezze a Napot. Persze Niru sem ül ölbe tett kézzel – csak maradjon elég csoffasztott gesztenye az útra.
Sündör és Niru elveszítik, majd újra megtalálják egymást. Történetükön keresztül a barátságról, felelősségről, birtoklásról és az elérhetetlen utáni vágyról gondolkozhatunk. Végül a frizbi is megkerül.

Szereplők: Főglein Fruzsina, Pethő Gergő, Tóth Mátyás

Dramaturg: Bodor Panna
Bábterv: Badacsonyi Brigitta
Bábkivitelezés: Raffai Péter, Palya Gábor
Díszlet: Bobor Ági
Zene: Dobri Dániel
Konzulens: Nagy Orsolya
Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező: Varsányi Péter

Az előadás időtartama 50 perc

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu

Indiai táncest – Trigatu táncműhely
dec 17 @ 18:00 – 19:30

félévzáró táncelőadás két részben

A Trigatu klasszikus és kortárs indiai tánccsoport és műhely 2013-ban alakult. Táncaik alapja egy dél-indiai klasszikus stílus, amit több különböző mozgás- és táncformával kombinálnak, létrehozva a „tri gatu” stílust.
Az első részben a tánccsoport autentikus indiai táncokat mutat be – jelentéssel bíró kézjelekkel, arcjátékkal és a színházi játék egyéb elemeivel.
A második részben a koreográfiák a klasszikusból kiindulva érthetőbb, modern formában jelenítik meg az indiai tánckultúrát. A ritmust elektronikus zene szolgáltatja, olykor kiegészítve indiai motívumokkal, mely izgalmas, újszerű megvilágításba helyezi az indiai táncot.

Koreográfus: Cserepes Panni

Az előadás a Trigatu táncműhely saját szervezésében valósul meg.

Jegyvásárlás a színházban, pénztári órák alatt.
Jegyfoglalás: jegy@bethlenszinhaz.hu

Az előadás időtartama 70 perc

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.com/trigatu
www.trigatu.hu

dec
20
sze
Mary és Max
dec 20 @ 19:00 – 20:30

A Bethlen Téri Színház, a Manna Kulturális Egyesület és a Tünet Együttes közös előadása

A Találkozások tehetséggondozó program első produkciója

Kedves Néző!

Szeretnénk neked elmesélni egy elég szép történetet, ami kábé arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, de mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.

Várunk sok szeretettel,

Minden jót,

Grisnik Petra (Mary), Gőz István (Max), Zsigó Anna (dramaturg), Horányi Júlia (jelmez), Rubik Ernő Zoltán (hang), Valcz Gábor (díszlet), Galkó Janka (fény), Gáspár Anna (produkciós vezető), Huszár Sylvi (produkciós menedzser), Láng Zsuzsa (asszisztens), Valcz Péter (rendező)

u.i.: Köszönet Jordán Tamás mentorunknak, valamint köszi nekik is: NKA, MOKA, AOSZ.

u.ii.: Marynek nincsenek barátai. Kaki színű anyajegye és iszákos anyja viszont van. Egy nap találomra felüti a telefonkönyvet és levelet ír Amerikába. A levél épp Maxet, egy zárkózott, különc, New York-i férfit talál meg, aki előbb pánikrohamot kap, majd végül válaszol…

u.iii.: Bár Mary még csak 8 éves, de te jobb, ha elmúltál már 12.

Találkozások program:
2015 tavaszán indította útjára a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások programot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A második pályázat eredményeként jött létre a decemberben bemutatott Egy fiú Boszniából Lazici Noémi rendezésében, majd februárban Cseh Judit állította színpadra a Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darabot.
2017 tavaszán kiírt pályázat győzteseinek munkái a 2017-2018-as évad folyamán kerülnek bemutatásra.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu
www.tunetegyuttes.hu

jan
6
szo
2in1: togethering / ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆
jan 6 @ 19:00 – 20:30

ImBerbe Project / Szeri Viktor

2in1: egy fiú, négy lány, tigrisbalzsam, popcorn, botox, techno, póniló, aranyáradat. egy este

Kettő az egyben. Az est során a néző két (játék)szobába pillanthat be, ahol az önfeledt játékok mélyén már ott derengenek a felelősségvállalás és az önreflexió súlyosan felnőtt szavai. Az alkotók olyan tereket teremtenek maguknak, ahol biztonságos kereteken belül próbálgathatják ezeket a szerepeket, szituációkat.

ImBerbe Project: togethering

szétválás
what about us?

újra egyesülés
what about us?

közeledés
what about us?

távolodás
what about us?

körülhatárolt tündérmese világ
what about us?

Ösztönös és egyben mesterséges keretek közé helyezett, időből és térből kiszakított lét.

A színpadon egyetlen dolog szent, a komolyanvehetetlenség, de az halálosan. A négy lány a színpad terében éli meg saját jelenvalóságát, múltját és jövőjét. Játékvilág, ahol az átlényegülés nem álca, hanem természetes állapot. Az ősrobbanás utáni pillanatokat, a szétbotoxolt test imádatát, vagy a tinikor szélsőséges érzelmi állapotait ugyanúgy húzzák magukra, mint más a ruhát.

A játék szentségében hisznek.

Négyük együttlétének változékony dinamikáját követheti figyelemmel a néző. A mozgáson keresztül vallanak a női nem vitatott tulajdonságairól: a bájról, szépségről, hisztiről, hatalmi harcról, a szerzés mámoráról. Teszik mindezt a sztereotípiák és valóság mezsgyéjén. Hogy ez mennyire van átitatva emancipációval, feminizmussal, vagy elnyomással, azt már a néző hivatott eldönteni.

Alkotók/előadók: Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata
Konzulens: Nemes Anna
Fény, hang: Bredán Máté

Támogatók: NKA – Nemzeti Kulturális Alap, SÍN Kulturális Központ, Új Előadóművészeti Alapítvány, Szőnyi Tábor, Szobi József Attila Művelődési Ház és Szabadidő Központ

Szeri Viktor: ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆

„Szerepköröket tematizál és mozog szét Szeri Viktor előadása, melyben a táncművész a minket körülvevő audiovizuális ingereket és tereket, használati tárgyakat (tv, asztal, távirányító, sminkkellékek stb.) gyűjt maga köré, és alkot belőle szokatlan, nem rendeltetésszerű montázsokat (pl. túlsminkelés, grimaszok a videók alatt). Szeri performanszával naplót ír, az előadás maga is a cím ismétlődésével indul, az alkotó az üvegre egyre nagyobb betűkkel, szinte hisztérikusan vall: You take my breath away. A vallomásosság a legjellemzőbb Szeri performanszára, személyes élményeit feldolgozva egy intim, „belső szobába” engedi a nézőt, a voyeur perspektíváját felkínálva.

Érzelmeket, dilemmákat nagyít gesztusaival, welness-videót forgat ki arctornagyakorlatokkal, gyorsan vált problémák és szerepek, identitások között: a techno, a queer, az újgenerációs popkultúra, a “well-being”, a trend által folyamatosan kreált “hip” fogalmakat nagyítja ki saját készítésű videóiban (durva vágások, kultslágerek), mozdulataiban pedig egyenesen a giccsig fokozza azokat. Az önkínzás, a tépelődés folyamata direktebben jelenik meg, de humoros, hétköznapi mozdulatokkal köti össze a kitörési (krízis-)pontokat: teljes nyugalommal, popcornnal a kezében nézi önmagát a kivetítőn, ahol egy pónihoz intézett szerelmi vallomása ér felvágásba torkollik). Megjelenik a „bőröket próbáló” fiatal, a díva és a Bárányok hallgatnak c. film egyszerre érzéki és hátborzongató pillangótánca a már új bőrben. Szeri Viktor a legmodernebb popkultúra teremtőjévé, használójává, bábjává és karikatúrájává alakítja-használja fel magát.

A ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆ őszinte és direkt képet ad a mai korról, az egyén szerepéről, hatásról-ellenhatásról, kintről és bentről.”
(Tóth Kinga írása)

Alkotó/előadó: Szeri Viktor
Fény, hang: Bredán Máté

Támogatók: tranzit.hu, Műhely Alapítvány, Új Előadóművészeti Alapítvány

Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek javasolt.

A két előadás fiatal alkotó-előadói a Kortárstánc Főiskolán végeztek. Számos koreográfussal dolgoztak együtt, úgymint Hód Adrienn, Doris Uhlich, Molnár Csaba, Duda Éva, Juhász Kata, Vass Imre, vagy Bakó Tamás. E munkák mellett nagy hangsúlyt fektetnek saját projektjeik és hangjuk kialakítására, megtalálására. A kortárstáncnak akkor van létjogosultsága, ha folyamatosan frissül és teret enged a jelennek. Ennek szellemében keresik a megszólalás lehetőséget Magyarországon és külföldön egyaránt.
Ami összeköti ezeket a fiatalokat a közösen eltöltött éveken túl, nem más, mint hogy hisznek a személyes érintettségben: abban, hogy az őket foglalkoztató problémák nem magánügyek, hanem korosztályukat érintő jelenségek, melyek a színház nyújtotta eszköztár felhasználásával széles körben tudnak elgondolkodtatásra alkalmas, hasznos gondolatokat adni.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.com/ImBerbe-Project
www.viktorszeri.wix.com/viktorszeri

jan
7
vas
2in1: togethering / ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆
jan 7 @ 19:00 – 20:30

ImBerbe Project / Szeri Viktor

2in1: egy fiú, négy lány, tigrisbalzsam, popcorn, botox, techno, póniló, aranyáradat. egy este

Kettő az egyben. Az est során a néző két (játék)szobába pillanthat be, ahol az önfeledt játékok mélyén már ott derengenek a felelősségvállalás és az önreflexió súlyosan felnőtt szavai. Az alkotók olyan tereket teremtenek maguknak, ahol biztonságos kereteken belül próbálgathatják ezeket a szerepeket, szituációkat.

ImBerbe Project: togethering

szétválás
what about us?

újra egyesülés
what about us?

közeledés
what about us?

távolodás
what about us?

körülhatárolt tündérmese világ
what about us?

Ösztönös és egyben mesterséges keretek közé helyezett, időből és térből kiszakított lét.

A színpadon egyetlen dolog szent, a komolyanvehetetlenség, de az halálosan. A négy lány a színpad terében éli meg saját jelenvalóságát, múltját és jövőjét. Játékvilág, ahol az átlényegülés nem álca, hanem természetes állapot. Az ősrobbanás utáni pillanatokat, a szétbotoxolt test imádatát, vagy a tinikor szélsőséges érzelmi állapotait ugyanúgy húzzák magukra, mint más a ruhát.

A játék szentségében hisznek.

Négyük együttlétének változékony dinamikáját követheti figyelemmel a néző. A mozgáson keresztül vallanak a női nem vitatott tulajdonságairól: a bájról, szépségről, hisztiről, hatalmi harcról, a szerzés mámoráról. Teszik mindezt a sztereotípiák és valóság mezsgyéjén. Hogy ez mennyire van átitatva emancipációval, feminizmussal, vagy elnyomással, azt már a néző hivatott eldönteni.

Alkotók/előadók: Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata
Konzulens: Nemes Anna
Fény, hang: Bredán Máté

Támogatók: NKA – Nemzeti Kulturális Alap, SÍN Kulturális Központ, Új Előadóművészeti Alapítvány, Szőnyi Tábor, Szobi József Attila Művelődési Ház és Szabadidő Központ

Szeri Viktor: ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆

„Szerepköröket tematizál és mozog szét Szeri Viktor előadása, melyben a táncművész a minket körülvevő audiovizuális ingereket és tereket, használati tárgyakat (tv, asztal, távirányító, sminkkellékek stb.) gyűjt maga köré, és alkot belőle szokatlan, nem rendeltetésszerű montázsokat (pl. túlsminkelés, grimaszok a videók alatt). Szeri performanszával naplót ír, az előadás maga is a cím ismétlődésével indul, az alkotó az üvegre egyre nagyobb betűkkel, szinte hisztérikusan vall: You take my breath away. A vallomásosság a legjellemzőbb Szeri performanszára, személyes élményeit feldolgozva egy intim, „belső szobába” engedi a nézőt, a voyeur perspektíváját felkínálva.

Érzelmeket, dilemmákat nagyít gesztusaival, welness-videót forgat ki arctornagyakorlatokkal, gyorsan vált problémák és szerepek, identitások között: a techno, a queer, az újgenerációs popkultúra, a “well-being”, a trend által folyamatosan kreált “hip” fogalmakat nagyítja ki saját készítésű videóiban (durva vágások, kultslágerek), mozdulataiban pedig egyenesen a giccsig fokozza azokat. Az önkínzás, a tépelődés folyamata direktebben jelenik meg, de humoros, hétköznapi mozdulatokkal köti össze a kitörési (krízis-)pontokat: teljes nyugalommal, popcornnal a kezében nézi önmagát a kivetítőn, ahol egy pónihoz intézett szerelmi vallomása ér felvágásba torkollik). Megjelenik a „bőröket próbáló” fiatal, a díva és a Bárányok hallgatnak c. film egyszerre érzéki és hátborzongató pillangótánca a már új bőrben. Szeri Viktor a legmodernebb popkultúra teremtőjévé, használójává, bábjává és karikatúrájává alakítja-használja fel magát.

A ∆YOU TAKE MY BREATH AWAY∆ őszinte és direkt képet ad a mai korról, az egyén szerepéről, hatásról-ellenhatásról, kintről és bentről.”
(Tóth Kinga írása)

Alkotó/előadó: Szeri Viktor
Fény, hang: Bredán Máté

Támogatók: tranzit.hu, Műhely Alapítvány, Új Előadóművészeti Alapítvány

Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek javasolt.

A két előadás fiatal alkotó-előadói a Kortárstánc Főiskolán végeztek. Számos koreográfussal dolgoztak együtt, úgymint Hód Adrienn, Doris Uhlich, Molnár Csaba, Duda Éva, Juhász Kata, Vass Imre, vagy Bakó Tamás. E munkák mellett nagy hangsúlyt fektetnek saját projektjeik és hangjuk kialakítására, megtalálására. A kortárstáncnak akkor van létjogosultsága, ha folyamatosan frissül és teret enged a jelennek. Ennek szellemében keresik a megszólalás lehetőséget Magyarországon és külföldön egyaránt.
Ami összeköti ezeket a fiatalokat a közösen eltöltött éveken túl, nem más, mint hogy hisznek a személyes érintettségben: abban, hogy az őket foglalkoztató problémák nem magánügyek, hanem korosztályukat érintő jelenségek, melyek a színház nyújtotta eszköztár felhasználásával széles körben tudnak elgondolkodtatásra alkalmas, hasznos gondolatokat adni.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.com/ImBerbe-Project
www.viktorszeri.wix.com/viktorszeri

jan
8
hét
Pusztuló – A Spirita Társulat előadása
jan 8 @ 19:00 – 20:30

Mivé lett a posztmodern kommunikáció? Miért és mennyire üresedett ki az emberek közötti intellektuális kapcsolat? Mióta hazudik az arcunkba a média? Lehet-e még egyáltalán érdemben beszélni a mindenkit feszítő problémákról, vagy réges-régen elnyelt mindent a politikai csatározás és a felszínes showműsorok fertője?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Spirita Társulat szatirikus vígjátéka, amely az Odaba Show című kitalált tévéműsor forgatásán játszódik, és bepillantást enged a résztvevők – műsorvezetők, vendégek, asszisztensek – kifelé játszott és befelé megélt életébe egyaránt.

Odaba Zsolt (Krausz Gábor) és Sírásó “Ricky” Richárd (Kocsis Fülöp Soma) meghívnak a talkshowba hat extravagáns figurát – például egy liberális ellenzékit, egy kormánypárti szóvivőt, egy szélsőséges tüntetőt, egy vidéki tanítót, egy kábítószeres ügyekbe keveredett papot -, akik szerintük Magyarország jellegzetes problémáit és/vagy irányait képviselik. Még nem is sejtik, hogy hamarosan elszabadul az elfojtások, a beteljesületlen szerelmek és az örökös élethazugságok pokla…

Szereplők:
Odaba Zsolt, az Odaba Show házigazdája – Krausz Gábor
Sírásó “Ricky” Richárd, szociálpszichológus – Kocsis Fülöp Soma
Hervai G. Viola, Sírásó asszisztense – Harsányi Lea
M. Hegedűs Dávid, Odaba asszisztense – Seres Dániel
Körmössy Lajos, vidéki tanító – Bárány Gergely
Szegfű Gusztáv, liberális ellenzéki – Sipos András
Sávos Árpád, neonáci agresszor – Czibere Krisztián
Káderik Dóra, kormányszóvivő – Nagy Kata
Szkácsik Piusz, alkoholista pap – Egressy G. Tamás
Szivár Alexis, hippi aktivista – Kálmán Henrietta

Fény, hang: Ágoston András
A rendező munkatársa: Perényi Luca
Író és rendező: Egressy G. Tamás

Az előadás megtekintése 16 éven felülieknek javasolt.

A Spirita Társulat fiatal színházi alkotók alulról szerveződő közössége, amely modernizált klasszikusokat és kortárs színműveket visz színpadra. A Bethlen Téri Színház kiemelt prózai társulataként a 2017/18-as évadban két továbbjátszott előadással és három új bemutatóval jelentkeznek.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.com/SpiritaTarsulat
www.spirita.hu

jan
9
ked
Horda2
jan 9 @ 10:00 – 13:00

tánc/színházi nevelési előadás

A Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében

Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk egy hordába?

A háromórás foglalkozás a középiskolás korosztályok számára fogalmazza újra Kun Attila Horda című koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt. A foglalkozás a „hordaság” és az egyén-közösség viszonyát vizsgálja. A 16-17 évesek értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül mutathatják meg, ezzel tudatosodik bennük, hogy testüknek milyen kifejező ereje tud lenni, és hogy mindezt hogyan lehet használni.

A Horda2 című produkció 2014-ben a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé Köznevelési Díjában, 2015-ben a XVII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón „A táncművészet jövőjéért” különdíjban részesült.

Táncművészek: Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László
Színész-drámatanárok: Takács Gábor, Kardos János
Koreográfus: Kun Attila
Dramaturg: Róbert Júlia

Részvételi díj: 1500 Ft/fő (pedagógus kísérőknek ingyenes.)
Kérjük a résztvevő osztályt, kényelmes ruhában, váltó zoknival vagy váltócipővel érkezzen!

Jelentkezés, információ:
Varga Nikoletta
+36 30 8153580
varga.nikoletta@tancszinhaz.hu
www.tancszinhaz.hu

Ki vagy te, kortárs tánc? – A Közép-Európa Táncszínház előadása
jan 9 @ 17:00 – 18:15

Formabontó –táncismereti– előadás

Együttgondolkodás táncról, művészetről, „kortársságról”. Új formai kísérlet, amelyben a kortárs tánc története, illetve a tánc esztétikája és kommunikációs szótára is vizsgálat alá kerül.
Az előadásban részletek láthatók a Közép-Európa Táncszínház emblematikus előadásaiból – Horda, Tiszta föld, Tánc-Tér-Képek, Vándornaplók -, amelyeket narratív táncismereti részek kötnek össze. A társulat tagjai a sokéves oktatói tudásukat és a színházi nevelési programjaik során szerzett tapasztalataikat is felhasználták az előadás létrehozásakor. Meglepő, szórakoztatóan intellektuális táncszínházi beavató előadás.

„Olyan előadást hozunk létre, ami újfajta megfogalmazása a színpadi jelenlétnek; ötvözi a táncművészet, előadóművészet, az oktatás és a színházi nevelés területén szerzett tapasztalatainkat.” /Kun Attila/

Előadók: Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Nagy Csaba Mátyás, Dunai
Bettina, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László

Fény: Fogarasi Zoltán
Asszisztens: Fodor Katalin
Koreográfus: Kun Attila

A Közép-Európa Táncszínház (KET) nagy múltra tekint vissza: Magyarország elsőként alakult táncszínháza, mely a független kortárs táncegyüttesek között a legismertebbek közé tartozik hazánkban és külföldön egyaránt. Ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja, egy adott földrajzi régióhoz kötődve határozza meg önmagát, programszerűen kutatja és értelmezi ennek a régiónak mozgásvilágában kódolt sorsát. A Táncszínház 1988-ban alakult, jelenleg Kun Attila művészeti vezetésével, állandó társulattal hozza létre előadásait.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.com/kozepeuropa
www.cedt.hu

jan
10
sze
Horda2
jan 10 @ 10:00 – 13:00

tánc/színházi nevelési előadás

A Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében

Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk egy hordába?

A háromórás foglalkozás a középiskolás korosztályok számára fogalmazza újra Kun Attila Horda című koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt. A foglalkozás a „hordaság” és az egyén-közösség viszonyát vizsgálja. A 16-17 évesek értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül mutathatják meg, ezzel tudatosodik bennük, hogy testüknek milyen kifejező ereje tud lenni, és hogy mindezt hogyan lehet használni.

A Horda2 című produkció 2014-ben a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé Köznevelési Díjában, 2015-ben a XVII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón „A táncművészet jövőjéért” különdíjban részesült.

Táncművészek: Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László
Színész-drámatanárok: Takács Gábor, Kardos János
Koreográfus: Kun Attila
Dramaturg: Róbert Júlia

Részvételi díj: 1500 Ft/fő (pedagógus kísérőknek ingyenes.)
Kérjük a résztvevő osztályt, kényelmes ruhában, váltó zoknival vagy váltócipővel érkezzen!

Jelentkezés, információ:
Varga Nikoletta
+36 30 8153580
varga.nikoletta@tancszinhaz.hu
www.tancszinhaz.hu

jan
11
csü
Horda2
jan 11 @ 10:00 – 13:00

tánc/színházi nevelési előadás

A Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében

Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk egy hordába?

A háromórás foglalkozás a középiskolás korosztályok számára fogalmazza újra Kun Attila Horda című koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt. A foglalkozás a „hordaság” és az egyén-közösség viszonyát vizsgálja. A 16-17 évesek értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül mutathatják meg, ezzel tudatosodik bennük, hogy testüknek milyen kifejező ereje tud lenni, és hogy mindezt hogyan lehet használni.

A Horda2 című produkció 2014-ben a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé Köznevelési Díjában, 2015-ben a XVII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón „A táncművészet jövőjéért” különdíjban részesült.

Táncművészek: Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László
Színész-drámatanárok: Takács Gábor, Kardos János
Koreográfus: Kun Attila
Dramaturg: Róbert Júlia

Részvételi díj: 1500 Ft/fő (pedagógus kísérőknek ingyenes.)
Kérjük a résztvevő osztályt, kényelmes ruhában, váltó zoknival vagy váltócipővel érkezzen!

Jelentkezés, információ:
Varga Nikoletta
+36 30 8153580
varga.nikoletta@tancszinhaz.hu
www.tancszinhaz.hu

jan
12
pén
Zuhanás közben – A Zadam Társulat előadása
jan 12 @ 19:00 – 20:00

Sławomir Mrożek azonos című novellája nyomán

„Kezdetben egészen kótyagos voltam, és nem is tudtam, hogy zuhanok. Megzavarodott érzékeim egymásnak ütköztek, mint macskák a zsákban. Nem tudván, hogy zuhanok, nem féltem a zuhanástól. Csak émelyített a zűrzavar. Aztán hozzászoktam. A megszokás unalmat szült. Unalmamban az unalom okát kerestem, és megállapítottam, hogy azért unatkozom, mert hozzászoktam. De mihez szoktam hozzá?” (Sławomir Mrożek)

Előadók: Elek Ányos, Forrás Adél, Keresztes Patrik, Krausz Gergő, Krizsán Dániel, Mikó Dávid, Podmaniczky Dorottya, Samu Kristóf, Sebestyén Tímea, Vitárius Orsolya, Zambrzycki Ádám

Alkotók: Sebestyén Tímea, Zambrzycki Ádám

Koncepció – rendezés: Zambrzycki Ádám

„Zambrzycki Ádám testalkata nem átlagos, arcberendezése nem mindennapi: ez a kortárs táncos feltűnő jelenség. Vékony, de izmos test, tar koponya, óriási szem; olyan, mint egy mesefigura. Ki tudja, talán a jóga teszi meg a Buddhista Főiskola: rendre a legellentmondásosabb szerepeket viszi mások koreográfiáiban. Mozgása cseppfolyós, ugyanakkor kemény, (…) tragikus és komikus, lírai bohóc; Buster Keaton-i figura.
Jó ideig a Frenák Pál Társulat szólistája volt.”
(Sisso www.kultura.hu)

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.zadam.hu

jan
17
sze
David Mamet – Viszontlátás
jan 17 @ 19:00 – 20:30

Bemutató

„-Szeretnélek megismerni.
-Én is szeretnélek megismerni téged. De ez nem fog varázsütésre kitörölni húsz évet, amíg te felnőttél, mert muszáj volt, én meg részegen fetrengtem.”

Egy apa és lánya. Mindketten felnőttek már, és húsz éve nem látták egymást. Közös emléktöredékek, kisiklott életek, a viszontlátás öröme és az újrakezdés esélytelensége. Egy vágyott család és egy váratlan találkozás története. A milliószor elképzelt, apró részletekig megálmodott viszontlátás. De lehet, hogy már csak az idők kezdete előtt, az indián mesék világában képes apa és lány újra beszélgetni egymással?

Az előadás David Mamet Reunion és Dark Pony című drámáinak szövegéből jött létre.

Fordította: Zsigó Anna

Carol Mindler – Barna Lilla e.h.
Bernie Cary – Márton András

Dramaturg: Zsigó Anna
Zeneszerző: Szabó Bálint (Gosheven)
Díszlettervező: Mucsi Balázs
Jelmeztervező: Pálya Pompónia
Rendezőassisztens: Fazekas Anna
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn

Mentor rendező: Vajdai Vilmos
Rendező: Vadász Krisztina e.h.

A Találkozások program előadása.

Az előadás időtartama 90 perc

Találkozások program:
2015 tavaszán indította útjára a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások programot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A tavalyi év pályázatának eredményeként jött létre a decemberben bemutatott Egy fiú Boszniából Lazici Noémi rendezésében, majd februárban Cseh Judit állította színpadra Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darabot.
A 2017 tavaszán kiírt pályázat győzteseinek munkái a 2017-2018-as évad folyamán kerülnek bemutatásra.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu

jan
19
pén
Barbárok – A Nagyvárad Táncegyüttes előadása a Vendégváró Fesztivál keretében
jan 19 @ 19:00 – 20:15

Táncszínházi előadás Móricz Zsigmond novellája alapján

A Móricz-novella dramaturgiai felépítése sokban hasonlít a görög drámákhoz: jellegzetes jellemábrázolásai, valamint a benne felmerülő kapcsolatrendszerek kiváló alapot szolgáltatnak a táncszínpadra alkalmazáshoz. Hogyan győzheti le ösztöneit az eredendően jónak teremtett ember? Egyáltalán: túlléphetünk-e ösztöneinken? Mit jelent ma az ünnep? Lehet-e a gyász ünnep? Mi bűneink legkegyetlenebb következménye? Előadásunk ezekre a kérdésekre keresi a választ, közben pedig kísérletet tesz arra, hogy egy olyan zenei világot teremtsen, amely visszaidézi azokat az archaikus korokat, amelyben a zenész és a táncos különleges párbeszédet folytattak.

Előadók:
Nagyvárad Táncegyüttes tánckara: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pintea Carmen-Theodora, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szabó Mercédesz, Szőnyi József, Tímár Tímea, Tőkés Imola

Nagyvárad Táncegyüttes zenekara: Bartalis Botond, Dallos Levente, Fleisz Richárd, Marius Bulzan m.v., Székely Boglárka m.v., Székely István, Szerefi Ilona, Szukits Éva, Veres Lóránt m.v.

Dramaturg: Fazakas Márta
Zeneszerző: Cári Tibor
Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu
Videó montázs: Lungu Arnold
Koreográfus asszisztensek: Kerekes Dalma, Tőkés Imola
Koreográfusok: Györfi Csaba, Andreea Belu, Dimény Levente
Rendező-koreográfus: Györfi Csaba

Az előadás megtekintése 12 éven felülieknek javasolt.

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként, ma már a nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett az utóbbi időben bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket. E két nyomvonal mentén haladva születnek előadásaik úgy, hogy azok a kortárs színházi szellemnek megfelelően hordozzák üzeneteiket a ma emberének. Színes előadás kínálatuk hamar felkelti az érdeklődést a közönség minden rétegében, ugyanakkor fesztivál és vendégjáték meghívásaival rangos figyelemre méltatja a szakma. 2015-ben az együttes létrehozta saját nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválját, az Infinite Dance Festivalt, amellyel a régió kultúrafogyasztóinak figyelmét kívánja a mai táncművészeti alkotások irányába terelni.

VI. Vendégváró Fesztivál
2018. január 19-20-21.
Határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat
Vendég: Szigligeti Színház, Nagyvárad

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színház mindhárom tagozatával. A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.szigligeti.ro

jan
20
szo
Tangó – A nagyváradi Szigligeti Társulat előadása a Vendégváró Fesztivál keretében
jan 20 @ 19:00 – 20:00

Végy egy háromgenerációs családot, amelyben a lecsúszott nagynéni és a jobb napokat látott nagybácsi naphosszat kártyáznak. Adj hozzá egy középkorú apát, aki idétlen kísérletezgetéssel múlatja az időt. Spékeld meg az anyával, aki a házibaráttal flörtöl, sőt!

Amikor ezek már kellően főnek a levükben, fűszerezd meg a család ifjú trónkövetelőjével, aki nemcsak hogy nem vágyik ebben a trutymóban úszkálni, de egészen más elképzelése van az egészséges táplálkozásról. Ő véget vetne a mindent megengedő léhaságnak, és végre rend uralkodna az élet káoszán.

Nincs még kialakult receptje, de a magához ragadott szúró- és vágó eszközökkel megpróbálja újravagdalni az összetevőket, hogy hagyományos fűszerekkel visszahozza a tradicionális ízeket. Az ő konyhájának dísze kedvese szűzpecsenyéje, amit aranyos mártásban kíván szervírozni.

Hogy ebből mi sül ki? Hát biztos nem tragédia. Apja még időben figyelmezteti korunk (konyhaművészetének) alapigazságára: A tragédiák kora lejárt! Csak bohózat lehet a végeredmény!

Azzal azonban senki se számol, mi van, ha a lé(t) váratlanul odakozmál.

Szereplők:
Eugenia – Fábián Enikő
Eugeniusz – Dobos Imre
Stomil – Kovács Levente
Eleonora – Firtos Edit
Artúr – Hunyadi István
Ala – Trabalka Cecília
Edek – Sebestyén Hunor

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos
Dramaturg: Zsigó Anna
Rendező: Harsányi Sulyom László

Az előadás megtekintése 12 éven felülieknek javasolt.

Az 1900-ban alapított nagyváradi Szigligeti Színház Bihar megye legnagyobb magyar kulturális intézménye. A magyar nyelven színpadra állított és román nyelven feliratozott előadásokat műsorára tűző színház a régióban egyedülálló módon három előadó-művészeti műfajt képvisel. Az intézmény sajátos arculatát a prózai, báb- és tánctagozat együttes jelenléte alakítja ki. A Szigligeti Társulat repertoárján a magyar és világirodalom klasszikus és kortárs darabjai egyaránt helyet kapnak. A társulat tagjai nyitottságára és törekvésére jellemző, hogy neves hazai és külföldi rendezőkkel való együttműködésükből a közönség és a szakma elismerésének egyaránt örvendő produkciókat hoztak létre.

VI. Vendégváró Fesztivál
2018. január 19-20-21.
Határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat
Vendég: Szigligeti Színház, Nagyvárad

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színház mindhárom tagozatával. A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.szigligeti.ro

jan
21
vas
A Négyszögletű Kerek Erdő – A Lilliput Társulat előadása a Vendégváró Fesztivál keretében
jan 21 @ 10:00 – 12:00

Erzár király kicsi sámlin kuksol, térdén jegyzettömb, körötte gyűrött papírhegyek. Ő maga is gyűrött, mint egy búval bélelt arc, amelyet elfelejtettek kivasalni. Pedig hajdan micsoda nagyhírű író volt! Fékezhetetlen agyvelejű, világvándor, szeretnivaló szeleburdi, és mégis nemesen egyszerű, mint az ég kékje. Ám mindennek ellenére sokszor csak a bolondját járatták vele. Bele is fáradt, hogy sehol sem értik meg. És ő sem érti az embereket. A szavaikat főleg nem, ha azok csak üres kilégzések – egy szavakkal dolgozónak pedig ez igazán szomorú dolog. És most egy sámlin ücsörög, kezében írószer és nem jön az ihlet. Egyszer csak bekopog egy furcsa, macskaformájú gyerek és azt mondja: Fussunk!

És futnak. A távolban halványan felsejlik egy kedves, barátságos kis zöldövezet.
Megérkeztünk! – így a macskaforma. Az én nevem Mikkamakka. Ez pedig a Négyszögletű Kerek Erdő. Itt senkit nem érhet bántódás.

Lázár Ervin meséjét felhasználva színpadra írta és rendezte: Szabó Attila

Szereplők: Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Daróczi István, Balogh Judit, Németi Emese, Stéfán Bodor Mária, Lélek Sándor Tibor, Birtalan Katalin, Oláh Anikó Katalin, Varga Imre

Tervező: Kasza Julianna
Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu
Rendezőasszisztens: Ozsváth Zsuzsa
Koreográfus: Györfi Csaba

6 éven felülieknek.

Az előadás időtartama 70 perc

A Lilliput Társulat a gyermek- és ifjúsági színházi formák számára biztosít társulati keretet. A társulat 2013-ban kezdeményezte az egykori művészeti vezető, Fux Pál nevét viselő Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Találkozója, a FuxFeszt, létrehozását, amely kétévente gyűjti Nagyváradra a bábos szakma neves hazai és magyarországi képviselőit. A Lilliput Társulat, tevékenységét elsősorban az Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínház épületében fejti ki, de alkalom adtán, a többi társulattal koprodukcióban nagyszínpadi produkciókat is színre visznek. A társulattal olyan rendezők dolgoztak együtt az utóbbi években, mint Bartal Kiss Rita, Szabó Attila, Palocsay Kisó Kata, Dió Zoltán, Urbán Gyula vagy Rumi László.

VI. Vendégváró Fesztivál
2018. január 19-20-21.
Határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat
Vendég: Szigligeti Színház, Nagyvárad

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színház mindhárom tagozatával. A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.szigligeti.ro

jan
22
hét
David Mamet – Viszontlátás
jan 22 @ 19:00 – 20:30

„-Szeretnélek megismerni.
-Én is szeretnélek megismerni téged. De ez nem fog varázsütésre kitörölni húsz évet, amíg te felnőttél, mert muszáj volt, én meg részegen fetrengtem.”

Egy apa és lánya. Mindketten felnőttek már, és húsz éve nem látták egymást. Közös emléktöredékek, kisiklott életek, a viszontlátás öröme és az újrakezdés esélytelensége. Egy vágyott család és egy váratlan találkozás története. A milliószor elképzelt, apró részletekig megálmodott viszontlátás. De lehet, hogy már csak az idők kezdete előtt, az indián mesék világában képes apa és lány újra beszélgetni egymással?

Az előadás David Mamet Reunion és Dark Pony című drámáinak szövegéből jött létre.

Fordította: Zsigó Anna

Carol Mindler – Barna Lilla e.h.
Bernie Cary – Márton András

Dramaturg: Zsigó Anna
Zeneszerző: Szabó Bálint (Gosheven)
Díszlettervező: Mucsi Balázs
Jelmeztervező: Pálya Pompónia
Rendezőassisztens: Fazekas Anna
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn

Mentor rendező: Vajdai Vilmos
Rendező: Vadász Krisztina e.h.

A Találkozások program előadása.

Az előadás időtartama 90 perc

Találkozások program:
2015 tavaszán indította útjára a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások programot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A tavalyi év pályázatának eredményeként jött létre a decemberben bemutatott Egy fiú Boszniából Lazici Noémi rendezésében, majd februárban Cseh Judit állította színpadra Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darabot.
A 2017 tavaszán kiírt pályázat győzteseinek munkái a 2017-2018-as évad folyamán kerülnek bemutatásra.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu

jan
24
sze
Szmarana – 20 éves a Sivasakti Kalánanda Táncszínház
jan 24 @ 19:00 – 20:15

Bemutató

A Nemzeti Táncszínház szervezésében

20 év hosszú idő egy táncegyüttes életében. A kezdeti évek átláthatóak, egyszerűek, a rendszeresség, a fejlődés és a kitűzött célok határozzák meg a mindennapokat. Aztán az élet egyre szövevényesebbé, bonyolultabbá válik, és sok döntést kell meghozni. Párhuzamos valóságok között élünk. A nyíló és csukódó ajtók néha átjárhatóvá, néha pedig elérhetetlennek tűnővé teszik életünk különféle síkjait. Mintha több életet élnénk egyszerre. Egy közösség életét, amit egy távoli kultúra kovácsolt eggyé. Egy nyelv, ami az évek során teljesen természetessé vált, hiszen mi kézjelekből is megértjük egymást…

Az emlékek kaleidoszkópszerűen foszlányokból építenek fel valami újat, ami néha torz, néha meglepő, néha csak gyönyörű. Mint a dominó párok, az emlékek is egymásba kapaszkodva megrajzolják a már bejárt utat és kijelölik a jövő irányát.

Szmarana… emlék. Nincs idő, nincs múlt és jelen, csak képek, hangulatok, jövővé alakuló emlékfoszlányok.

Előadók: Kelety Scarlett, Major Anikó, Németh Tamás, Németh Veronika, Kunvári Krisztina, Pethő Kincső, Somi Panni, Zboray Antónia

Zene: Montázs, indiai hagyományos és klasszikus zenei etüdök, valamint Fekete Kiss Sándor és Lerch István az együttes számára készített darabjainak felhasználásával.
Díszlet kellék: Oldal István
Jelmez: Csekő Etelka
Koreográfus: Somi Panni

Az előadás időtartama 65 perc

Erre az előadásra jegyek kizárólag a Nemzeti Táncszínház jegyértékesítő helyein válthatók. A Bethlen Téri Színházban csak az előadás kezdése előtt egy órával van lehetőség jegyvásárlásra.
www.nemzetitancszinhaz.hu

A Sivasakti Kalánanda Táncszínházat 1997-ben alapította Somi Panni azzal a céllal, hogy Dél-India klasszikus táncát, a bharatanátjamot megismertesse és megszerettesse a magyarországi közönséggel. A rendszeres klasszikus előadások mellett előtérbe kerültek az indiai technikát használó, de mégis inkább a mai közönségnek készülő darabok. Az indiai tánc kelléktára, ritmikai elemei, színészi játéka, kézjelei, mimikája olyan színpadi nyelvezetet hoznak létre, mely nem kötődik földrészekhez, kultúrákhoz, hanem egyetemesen beszél a közönséghez.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.sivasaktikalananda.com
www.nemzetitancszinhaz.hu

jan
25
csü
Samuel Beckett: Godot-ra várva
jan 25 @ 19:00 – 21:00

A Budaörsi Latinovits Színház vendégelőadása

A világ jobb elmegyógyintézeteiben állítólag külön részleget tartanak fent azok számára, akik Beckett színművének tartalmi ismertetésébe gárgyultak bele, ezért ettől mi is eltekintenénk. Ehelyett legyen annyi elég, hogy ketten várnak egy harmadikat, akiből valamiféle ideiglenes, mindazonáltal mégiscsak a megváltás sanda ígéretét sikerült kicsikarniuk – ám ez a harmadik sehogy sem akar megérkezni, viszont érkeznek helyette mások, akik bár ne érkeznének, de továbbmennek. Csak az a harmadik, az nem akar megérkezni, sehogy se. Ami várakozás és meg nem érkezés között történik, azt hívják életnek: nem a legszórakoztatóbb hobbi, de megjárja. Ezzel ütik el az időt – vagy épp fordítva – hőseink is. Élnek, gondolkoznak, rájönnek és rálegyintenek, amire rájöttek, tanulnak, hogy elfelejtsék, küzdenek, harcolnak egymásért egymás ellenében, és közben fülelnek az odakintről sosem közeledő, mégis egyre hangosabban dübörgő léptek zajára.

Vladimir: Székely B. Miklós
Estragon: Tóth József
Pozzo: Ilyés Róbert
Lucky: Böröndi Bence
G Küldötte: Bohoczki Sára

Díszlet- és jelmeztervező: Hajdu Bence, Kolonics Kitti
Fordító: Kolozsvári Grandpierre Emil
Konzultáns: Bognár Éva
Kellék: Hajdu Bence
Smink, haj: Domján Viki
Rendezőasszisztens, súgó: Barnet Mónika

Rendező: Kovács Kristóf

Az előadás hossza 120 perc, szünettel.

Az előadás egyes jeleneteiben a társulat kellékesei által készített kellékcigarettát használnak a művészek, amely dohányterméket nem tartalmaz. A nemdohányzók védelmében megalkotott 2011. évi XLI. törvényt a színház maradéktalanul betartja.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.com/budaorsilatinovitsszinhaz
www.latinovitsszinhaz.eu

jan
27
szo
Pataki Éva: Nőkből is megárt…
jan 27 @ 15:00 – 16:15

A Bethlen Téri Színház és a Manna produkciója

„Egy anya-lánya történet arról, hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük? Pataki Éva szavait idézve: az ember kívülről ugyan öregszik, de van egy belső mag, az “én”, ami szabadon kószál a testtől függetlenül.

A történet ráébreszt arra, hogy merjük kimondani, ha valami már elmúlt; hogy ne féljünk találkozni új helyzetekkel… és hogy az életben az egyik legfontosabb dolog a humor.” (Cseh Judit)

Szereplők:
Anya: Tordai Teri
Lány ( Nóra ), Edina, Pszichológusnő: Horváth Lili
Közreműködik felvételről: Almási Sándor

Jelmez: Horváth Kata
Díszlet: Fekete Györgyi
Sound design: Igaz Balázs
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Asszisztens: Fazekas Anna

Mentor rendező: Mészáros Márta
Rendező: Cseh Judit

Köszönet Böde Richárdnak és Fillár Istvánnak

A Találkozások program előadása.

Az előadás időtartama 75 perc

Találkozások program:
2015 tavaszán indította útjára a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások programot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A tavalyi év pályázatának eredményeként jött létre a decemberben bemutatott Egy fiú Boszniából Lazici Noémi rendezésében, majd februárban Cseh Judit állította színpadra Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darabot.
A 2017 tavaszán kiírt pályázat győzteseinek munkái a 2017-2018-as évad folyamán kerülnek bemutatásra.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu

jan
28
vas
Vitéz László és az ördögök – A Fabula Bábszínház előadása
jan 28 @ 10:00 – 12:00

hagyományőrző vidám, vásári bábjáték

„Szervusztok, pajtikák!”
A Fabula Bábszínház paravánjára is elérkezett vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős: Vitéz László. A mi történeteinkben is megküzd az ördögökkel, és mint gyermekkorunkban, most is győz.

Játsszák: Felszeghy Tibor, F. Nagy Eszter

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

3 éves kortól ajánlott

A családias hangulatú Fabula Bábszínház a belvárosban, a sétáló övezet közvetlen közelében, a Katona József Színház felett található a félemeleten. Repertoárjukon főleg hagyományos, klasszikus bábszínházi játékok szerepelnek, de játszanak még népmesét, mikulás- és karácsonyi műsorokat, élőszereplővel kombinált interaktív bábjátékokat, szabadtéren pedig óriásbábos és vásári produkciókat is. Gazdag gyermekműsor kínálatunkkal járják az országot, eleget tesznek a művelődési házak, kultúrális rendezvények meghívásainak. A bábszínház címe: 1052 Bp., Petőfi Sándor utca 6. félemelet.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.fabulababszinhaz.hu