Sziddhárta – A Trigatu Táncműhely előadása

Mikor:
2018. 01. 28. @ 19:00 – 20:15
2018-01-28T19:00:00+01:00
2018-01-28T20:15:00+01:00
Költség:
2500 Ft

Bemutató

A Herman Hesse Sziddhárta című „hindu regéjére” alapozó kortárs táncszínházi előadásban klasszikus indiai tánchagyományok és modern európai kortárstánc stílusok keverednek. Az izgalmas fúzió megszámlálhatatlan rétegből táplálkozik: indiai táncokból – bharata natyam, odissi, kathak, rajasthani, kortársból – limón, jazz, ezen kívül építkezik utcai hip-hop és harcművészeti – kalaripayattu, karate – mozgáselemekből is.

A lassú, finom, meditatív költői regény mint egy összefogó, magyarázó iránytű, a szöveghez illő mesés és festői árnyjátékkal fogja össze a lendületes, progresszív kortárstánc etűdöket, ellenpontozva és egyszerre kiegészítve egymást, így teremtve egységet. A Sziddhárta egy „Buddha történet”: egy ember lelki és szellemi fejlődéstörténetét meséli el, végigkísérve útját, ahogy eljut az ősök hagyományainak, isteneikhez szóló áldozataitól, a tanításból, a múltból, saját magának letisztult legbelsejéhez, a tökéletes megértés állapotába, a „mostba”, a megvilágosodásba.

Ezt az utat követik a táncdarabok is, melyek a klasszikusból, a hagyományosból, a régmúlt kultúrájából indulva jutnak el végül a teljesen európai modern, mai darabokig, mind tartalmukat, a felhasznált zenéket, mind a mozgáselemeket tekintve. A jelmezek is ezt a gondolatmenetet kísérik: az árny fekete-fehér egyszerűségét felváltják a táncosok élénk, színes kosztümjei és gazdag ékszerei, melyek a darab folyamán egyre egyszerűsödnek. A táncos darabokat színes, szélesvásznú „mandala” vetítés kíséri, lassú mozgású, szőnyegszerű fraktálokat jelenítve meg.

Tánc koreográfia, rendezés: Cserepes Panni
Árnyjátékot rendezte: Dulics Éva
Digitális vizuális alkotómunka: Sztojanovics Andrea
Tánc: Dulics Éva, Komáromi Alexandra, Szabó Tímea, Cserepes Panni
Árnyjáték: Éliás Anna, Straszinszky Anikó, Czető Réka, Molnár Petra, Szász Anna
Jelmez: Menotti Andrea
Fény: Budai Géza

A Trigatu klasszikus és kortárs indiai tánccsoport és stúdió 2013-ban jött létre Cserepes Panni vezetésével. A táncok alapja egy dél-indiai klasszikus stílus, a tamil bharatanátjam. Ezen kívül még más, különböző̋ mozgás- és táncformát – indiai klasszikus és folk (radzsasztáni, odissi, kathak), hastánc, kalaripayattu, harcművészeti és modern ill. kortárs tánc elemeket – kombinálva születik meg a „tri gatu” stílus. Fontos a stílus folyamatos formálása, újra gondolása, nyitottság újabb irányzatok felé, hogy azokból merítve más, izgalmas minták és színek születhessenek. A koreográfia megszületésének folyamatában a közös kísérletezésnek és műhelymunkának jelentős szerepe van.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
info@bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu
www.facebook.hu/trigatu

Comments are currently closed.