Menü Bezárás

Négy évszak/A Falka – Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

Mikor:
2019. 11. 16. @ 19:00 – 20:00
2019-11-16T19:00:00+01:00
2019-11-16T20:00:00+01:00
Költség:
2000 Ft

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház előadása

A SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) programja

Táncjátékunk két felvonásban tekinthető meg Négy évszak és Falka címeken. A két felvo­nás két különböző történetet mesél el, mégis a két rész együtt alkot egy kerek egészet.

Négy évszakAntonio Vivaldi Négy évszak című műve az előadás alapja, melynek több
értelme­zése is fellelhető. A zenemű teljes egészé­ben és eredeti hang­zásban szólal meg, de a klasszikus művet ez­úttal nem a szokásos időjárási hangulatok vagy a tájképszerű áb­rázolás alapján adap­tálják, hanem az élet lefolyását elevenítik meg táncmozdulatok segítségével. Jelen olvasatban az élet lefo­lyása évszakok váltakozásában jelenik meg, párhuzamot vonva az évszakok változása és az emberi élet főbb szakaszai között:a tavasz jelentette ifjúságtól jutunk el együtt a téli idős korig, mindezt többek közt a kortárs balett, a hip-hop és a néptánc mozdulatvilágával ábrázolva. A tíz táncos koreográfiájához a hátteret négy tuja adja, melyek a túlélést szimbolizálják. A mai közegbe helyezett, némi társadalomkritikával fűszerezett előadás célja, hogy a klas­szikus zene közelebb kerüljön a fiatalokhoz.

Rendező-koreográfus: Hernicz Albert

A falka
A táncjáték témájában eltér ugyan az első felvonástól, mégis együtt szerves egészet al­kotnak. A kisebb, zárt csoportokban kialakuló hierarchikus rendről, annak változásairól, a csapatba tartozásról és annak következményeiről szól. A rendező Vári Bertalan meg­borzongatóan, felkavaróan mutatja be a falka, a falkához tartozás elszemélytelenített kegyetlenségét. Amikor a csoporttal történő eggyé válás feljogosít bennünket arra, hogy akár le is számoljunk a csoporton kívüliekkel. Ugyanakkor azt is bebizonyítja, hogy a falka erőssé, legyőzhetetlenné tesz bennünket, de mindezért nagy árat fizetünk, boldog­talanok leszünk. Tudatosan használva a stúdióterem intimitását, az előadók egy különleges hangvételű kortárs táncszínházi produkciót tárnak a né­zők elé, ezzel is segítve a műfaj szélesebb körű megismertetését és a fiatal közönség táncszínházra való nevelését, valamint a táncszínházi formanyelv megértését.

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

Az előadás hossza 60 perc, egy szünettel.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház 1999-ben alakult, mint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza új tagozata. 2014 áprilisától Vári Bertalan táncművész, koreográfus a társulat művészeti vezetője.

Sissi Őszi Tánchét
November 16. és 24. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivált a hetedik kerületben.
A program idén ismét a vidéki – miskolci, egri, dunaújvárosi és kecskeméti – táncműhelyeket állítja fókuszba, de a meghívottak közt szerepel az alig több mint egy éve alakult Székesfehérvári Balett Színház is.
Kiemelt figyelmet kapnak idén a fiatal tehetségek és az ifjú közönség megszólítása, így a programban szerepel egy tánc/színházi nevelési előadás, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium estje, a fesztivál zárásaként pedig a Közép-Európa Táncszínház érkezik az IKF, azaz Ifjú Koreográfusok Fóruma bemutatóval.

További információ:
www.facebook.com/bethlenszinhaz
www.facebook.com/bartokszinhaz
sot7fesztival.blogspot.com

Jegyek:
+36 1 999 0661
jegy@bethlenszinhaz.hu