Képzavar – Hommage á Ghitta Carell – Zsidó Művészeti Napok

Mikor:
2019. 05. 27. @ 19:00 – 20:00
2019-05-27T19:00:00+02:00
2019-05-27T20:00:00+02:00
Költség:
2600 Ft

Bemutató 

„Mindenkinek két arca van, az emberi lélek fény és árnyék, de én mindig a fényt, csakis a fényt kerestem. Ezzel is segítettem az embereken, akik hozzám fordultak, mert nem azért jöttek, hogy szebbnek látszanak, hanem hogy a fényt lássák magukban az árnyak helyett. Én a lelket fényképezem, nem az arcot.” – Ghitta Carell

A Szatmárnémetiben született Klein Gitta, művésznevén Ghitta Carell a harmincas évek legkeresettebb portréfényképésze volt Olaszországban. Retusálással tette képeit utolérhetetlenül légiessé, az üvegnegatívnak gyakran mindkét oldalát megkapargatta, hogy a modelljeinek legszebb arcát mutathassa meg fotográfiáin. Életének történetéről nagyon kevés kézzelfogható emlék maradt. A fasiszta ország híres fotósaként élte túl a háborút. Fényképein láthatjuk Walt Disneyt, Mussolinit és a pápát is. Utolsó éveiben Izraelben találta meg a lelki békét. Gyermeke nem született. A zsidó származású egyedül élő asszony maga volt az érvényesülés, egyediség, egyéniség és az asszimiláció paradoxona. Kompromisszumok nélkül élte életét mind a munkában, mind a magánéletben. Idealizmusát, népszerűségét, elvhű, de mégis megkomponált életét nagy gesztusok, ellentétek és rejtélyek övezik. Igazi kaméleon volt, túlélő, örök és maradandó.

A látványszínházi előadás Ghitta Carellnek, a photoshop ősanyjának állít emléket.

Előadják: Páder Petra és Borbás Gergely
Harmonikán játszik: Bitó János
Dramaturg: Tési Dóra
Külön köszönet: Zsazsi Challiet

Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak. A színház, a komoly-, és könnyűzene, az irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos a programsorozatban, a sokféleséget, az alkotók pedig a nyitott, és kreatív szellemiséget képviselik a produkcióikban. A minőségre garancia a mindenkor felkért művészek névsora. A rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét változatos művészeti produkciókkal, több belvárosi helyszínen mutatja be az érdeklődő közönségnek. Az ismert kulturális terek, koncerttermek, színházak, és mozik mellett a lazább atmoszférájú, erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is különleges programok várják a látogatókat.

További információ:
www.zsidomuveszetinapok.hu

Comments are currently closed.