Menü Bezárás

CREATURES – AUKCIÓ (BEMUTATÓ) – VI. NEMZETKÖZI MONOTÁNC FESZTIVÁL

Mikor:
2014. 05. 07. @ 17:00 – 18:30
2014-05-07T17:00:00+00:00
2014-05-07T18:30:00+00:00

19.00 Creatures (’25)

A Creatures című darab a modern ember ókori és a prehisztorikus nyomait keresi. A tudatalatti azon rétegeit szeretné bemutatni, amelyek befolyásolják mindennapi viselkedésünket. A testet különböző állapotokba helyezi a darab folyamán, amely egy folyamatosan átalakuló térképpé válik.

Koreográfus/Előadó: Hygin Delimat
Hang: Hannes Kerschbaumer
Díszlet és fény: Hygin Delimat, Hannes Kerschbaumer

Hygin Delimat
Torunban született, Lengyelországban. Az elmúlt években olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Matjaz Faric, Robert Clar, Georg Blaschke és még sokan mások. A szófiai Derida Dance Centerben, a linzi Anton Bruckner Univerity-n is tanít. A sokoldalú művész többek között fotográfiával és webdesignnal is foglalkozik.

20.00 Aukció (bemutató) (’20)
festészet – tánc – képrombolás

Az előadás egy olyan, önmagában is érvényes, táncként és színházi jelenlétként értelmezhető fizikai tevékenységet helyez a figyelem középpontjába, amelynek további, végső célja egy képzőművészeti alkotás megvalósítása, ami élő képzőművészeti gesztussorként értelmezi a színpadi cselekményt.

Gergye Krisztián művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző. Schiele, Bacon és Freud hommázsai jelentős előadásai voltak a magyarországi táncszcénának.
Gergye nem tetszelegni vágyik a képzőművészi titulusban, pusztán az alkotás képzőművészeti irányú gesztusát emeli színpadra, hogy a táncművészet ne egy absztrakció mögé elbújó, bárhogyan értelmezhető gesztussor maradjon, hanem annak absztrakciója a képben magában legyen tetten érhető.

Az előadás során keletkező képzőművészeti alkotást az előadás végeztével azonnal „kiállításra“ és „eladásra“ bocsátjuk egy aukció keretében. Az aukció tétjét az adja, hogy azon késznek kikiáltott kép, amelyek nem talál gazdára azonnal megsemmisítődik. Ez a képromboló gesztus, a művészet iránti esetleges érdektelenségre adott azonnali reakcióként, a mű jelenben kifejtett hatását érzékelteti, illetve a jelenben feleslegesnek, haszontalannak ítélt művészet megsemmisülésének tragédiájával felhívjuk a figyelmet a néző, a művészetet „fogyasztó“ befogadó jelenlétének felelősségére.

rendező, koreográfus, előadó: Gergye Krisztián
szakmai konzulens: Trifusz Péter
jelmez: Béres Móni
smink, maszk: Károlyi Balázs
díszlet: Kicska Miklós

Gergye Krisztián rendező, koreográfus, kortárs táncos, színész. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, és saját társulata tagjaival (Gergye Krisztián Társulata). Darabjait számos fesztiváldíjjal jutalmazták, ő maga 2008-ban az Évad Legjobb Alkotója díját, 2009-ben Harangozó-díjat, 2010-ben Imre Zoltán-díjat kapott. A műfaji határokat szabadon kezelő önálló előadásai mellett performanszokat, tér-specifikus előadásokat készít kiállítás-megnyitókra, fesztiválokra.

 

VI. NEMZETKÖZI MONOTÁNC FESZTIVÁL

Az immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Négy este tíz szóló tánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk. A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások több mint felében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.